‘Grote kans dat SEC een schikking treft met Ripple (XRP) om uitlekken Hinman-documenten te voorkomen’

Het einde van de slepende juridische strijd tussen de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) en Ripple Labs is in zicht. Steeds meer begint het erop te lijken dat Ripple Labs een kans heeft om de zaak met de Amerikaanse toezichthouder in zijn voordeel te beslechten.

De beruchte Hinman-documenten

Een belangrijke ontwikkeling in de rechtszaak tussen de twee partijen is de beslissing van de rechter om de Hinman-documenten te openbaren. Dit is een selectie van documenten die aan de basis lag voor de toespraak van William Hinman, een voormalig bestuurder van de SEC, waarin hij onder andere Bitcoin en Ethereum als digitale grondstoffen kwalificeerde.

De redenering voor deze kwalificatie is dat zowel Bitcoin als Ethereum op dat moment voldoende decentraal waren. Onder de Hinman-documenten bevinden zich ook de interne beraadslagingen van de SEC over de beslissing om Bitcoin en Ethereum als digitale grondstoffen aan te merken.

Ripple Labs heeft deze documenten reeds mogen inzien en de SEC wil er alles aan doen om te voorkomen dat ze verder uitlekken. De reden hiervoor is waarschijnlijk dat dit de weg opent voor verschillende andere cryptocurrency’s om aan de machtige arm van de SEC te ontsnappen.

Het belang van de kwalificatie als digitale grondstof

De rechtszaak tussen de SEC en Ripple Labs draait in eerste instantie om de vraag of de XRP token kwalificeert als effect voor de Amerikaanse wetgeving. We spreken van een effect als een financieel object een bepaalde winstverwachting met zich meedraagt. Als dat het geval is, dan mag een partij dit financiële object niet zomaar op de markt brengen.

De reden hiervoor is dat er allerlei wetten en regels zijn om de consument te beschermen bij de uitgifte van dergelijke financiële objecten. Als de XRP token van Ripple Labs kwalificeert als effect voor de Amerikaanse wet, dan betekent dit dat ook crypto exchanges de token van hun platform moeten verwijderen.

Om effecten te noteren aan een beurs zijn speciale licenties nodig, die partijen als Coinbase, Binance en Kraken niet hebben. De kwalificatie als effect kan om die reden grote gevolgen hebben voor Ripple Labs en de XRP token. In de Hinman-documenten lijkt echter informatie te zitten die het meer dan waarschijnlijk maakt dat de XRP token, net als Bitcoin en Ethereum, kwalificeert als een digitale grondstof.

Gaat de SEC door het stof?

Als het aan advocaat John Deaton ligt, dan is de kans meer dan aanwezig dat de SEC inzet op een schikking met Ripple Labs. Dit betekent dat ze de uitspraak van de rechter niet afwachten en samen tot overeenstemming komen over de uitkomst van de zaak. Als we de woorden van John Deaton mogen geloven, dan is het een belangrijke zaak dat de inhoud van de Hinman-documenten niet uitlekt.

Om dat te voorkomen, is een schikking met Ripple Labs en daarmee het verliezen van de rechtszaak de enige optie voor het machtige financiële orgaan. Als Ripple Labs de rechtszaak wint, dan kan dat een belangrijke slag zijn voor de rest van de crypto-industrie. Het tegenovergestelde is ook waar: bij een verlies is het mogelijk dat een grote hoeveelheid tokens per direct van de grote beursplatformen verdwijnen.

Delen:

Thom heeft een juridische achtergrond, maar heeft de focus na zijn rechtenstudie volledig op bitcoin gelegd. Nu vult hij zijn dagen vooral met het lezen en schrijven over bitcoin. Thom bewaart zijn bitcoin niet thuis, maar in meerdere veilige kluizen. Verder heeft hij sinds kort ook een eigen nieuwsplatform.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.