Grote vermogensbeheerder: ‘Ik voorzie een toekomst zonder banken’

De bankencrisis in de Verenigde Staten, die ook voorzichtig oversloeg op de Europese Unie, maakt dat sommige mensen hun twijfels hebben over de toekomst van de bankensector. AllianceBernstein, een vermogensbeheerder die bijna 800 miljard dollar aan assets beheert, voorziet een toekomst zonder banken en is enthousiast over decentrale financiële systemen.

Wat is AllianceBernstein?

AllianceBernstein is een wereldwijde speler op het gebied van investeren die in 1967 werd opgericht in New York. De investeringsfirma heeft klanten over de hele wereld en beheert dus richting de 800 miljard dollar aan vermogen voor die klanten.

Het bedrijf staat bekend om zijn diepgaande analyses en brede expertise op het gebied van investeringen en economie, en het heeft een sterke reputatie opgebouwd als vertrouwde adviseur voor klanten.

Nu schrijft het bedrijf dus een rapport (zie tweet Balaji Srinivasan) over de bankencrisis en wat dit volgens hen betekent voor de industrie. Tijd om dat eens onder de loep te nemen.

‘We zitten in een nieuw tijdperk’

Balaji Srinivasan zelf schrijft dat we in een nieuw tijdperk zitten. Hiermee doelt hij onder andere op het schrijfwerk van AllianceBernstein. De vermogensbeheerder constateert dat mensen als gevolg van de bankencrisis doorhebben dat banken vrijwel uit het niets kunnen omvallen.

Om die reden gaan ze op zoek naar veilige alternatieven. In de Verenigde Staten betekent dat op dit moment vooral dat mensen van kleine naar grote banken overstappen. Grote banken worden namelijk per definitie gered door de Amerikaanse overheid, terwijl dat voor kleine banken nog maar de vraag is.

In de toekomst verwacht AllianceBernstein dat het hier niet bij blijft. Uiteindelijk zien zij mensen vluchten naar assets waarbij er helemaal geen sprake meer is van vertrouwen. Dan hebben zij het uiteraard over Bitcoin en crypto, decentrale assets die blijven bestaan zolang het netwerk draait.

Langzaam maar zeker begint de traditionele financiële wereld de decentrale aard van Bitcoin op waarde te schatten. Dit kan zomaar eens het moment worden dat Bitcoin daadwerkelijk doorbreekt op het financiële wereldtoneel. Er komen hoe dan ook een paar spannende maanden aan voor de industrie.


Thom heeft een juridische achtergrond, maar heeft de focus na zijn rechtenstudie volledig op bitcoin gelegd. Nu vult hij zijn dagen vooral met het lezen en schrijven over bitcoin. Thom bewaart zijn bitcoin niet thuis, maar in meerdere veilige kluizen. Verder heeft hij sinds kort ook een eigen nieuwsplatform.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • Tuurlijk, het valt niet te discussieren en is onze geld punt.

    3 april 2023