Grote zorgen om censuur op de Proof-of-Stake blockchain van Ethereum

Ethereum maakt in september de transitie naar Proof-of-Stake, maar op dit moment heerst er binnen de gemeenschap veel onzekerheid. In theorie maakt Proof-of-Stake het mogelijk dat gecentraliseerde partijen een meerderheid in het netwerk krijgen, een situatie die het netwerk mogelijk kwetsbaar maakt voor de invloed van overheden. Het team van Flashbots is nu in alle haast bezig met een oplossing.

De oplossing van Flashbots

Flashbots is een team van ontwikkelaars dat achter de MEV-Boost zit, een cruciaal stukje software voor de volgende fase van Ethereum. Zij hebben nu besloten om een deel van hun code open-source te maken in de hoop de kans op overheidscensuur te verkleinen. De beslissing van Flashbots komt na het Tornado Cash drama, wat door de Amerikaanse overheid verboden is, met alle gevolgen van dien. Verschillende gecentraliseerde partijen hebben als reactie daarop besloten om wallets die Tornado Cash gebruikten op een zwarte lijst te zetten.

In principe is Tornado Cash geen enorme Ethereum-applicatie, maar de zorgen om de toekomst van het platform zijn groot. Als overheden in de toekomst besluiten om in te grijpen, dan leent Proof-of-Stake zich daar heel goed voor. Het heeft er namelijk alle schijn van dat gecentraliseerde partijen een grote meerderheid in het netwerk krijgen. Daarmee hebben zij alle macht en is het betrekkelijk eenvoudig voor overheden om bepaalde transacties tegen te houden of applicaties te neutraliseren.

Wat is MEV-Boost?

MEV-Boost is een optioneel stuk software dat voor de Proof-of-Stake versie van Ethereum ‘blokkenbouwers’ onderscheidt van mensen die blokken communiceren door het netwerk. De software is bedoeld om het selecteren van transacties eenvoudiger te maken. Mensen die blokken bouwen kunnen met de software strategisch transacties uitkiezen waarmee ze het meeste verdienen. Vorige week ontstond er controverse omtrent Flashbots, nadat ze bevestigden bepaalde transacties te zullen censureren.

Hiermee doelen ze op transacties van Tornado Cash en andere door de OFAC gesanctioneerde adressen. In reactie op de enorme weerstand vanuit de Ethereum-gemeenschap, heeft het team aangekondigd dit stukje code eerder openbaar te maken. Dit maakt het makkelijker om de software voor de transitie naar Proof-of-Stake om te bouwen, zodat niet alleen de versie van Flashbots beschikbaar is. Ontwikkelaars kunnen zo dus de software van Flashbots aanpassen en een voor Ethereum veiligere versie uitbrengen.

Hoop gevestigd op andere aanbieders

Hoe Ethereum-ontwikkelaars met de situatie omgaan was tijdens de laatste meeting van de belangrijkste ontwikkelaars de grote olifant in de kamer. Op 20 augustus kwam ook al naar buiten dat verschillende miners op de Proof-of-Work blockchain begonnen zijn om transacties te censureren. Een teken dat ook Proof-of-Work in principe niet veilig is voor deze manier van censuur, wat waarschijnlijk ook de Bitcoin-gemeenschap aan het denken zal zetten.

In één van de laatste calls voor de Merge vestigden de ontwikkelaars hun hoop op andere ontwikkelaars om een met Flashbots vergelijkbare, maar veiligere software uit te brengen. Micah Zoltu, de oprichter van Serv.eth Support, verwacht dat de meeste ‘relay-providers’ software uitbrengen waarmee censuur niet mogelijk is. Verder geeft hij aan het idee te hebben dat validators de voorkeur geven aan deze versie van de software. De Merge was al een spannende operatie, maar deze ontwikkelingen maken alles nog spannender.


Thom heeft een juridische achtergrond, maar heeft de focus na zijn rechtenstudie volledig op bitcoin gelegd. Nu vult hij zijn dagen vooral met het lezen en schrijven over bitcoin. Thom bewaart zijn bitcoin niet thuis, maar in meerdere veilige kluizen. Verder heeft hij sinds kort ook een eigen nieuwsplatform.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.