Hacker koopt via het Lightning Network Coca Cola

Snel even een glas ijskoude cola kopen? Als je dit met bitcoin betaalt kan het soms even duren voordat je betaling is verwerkt. Een Spaanse hacker heeft hier wat op gevonden. Hij heeft een cola-automaat ontwikkeld die werkt op het razendsnelle Lightning Netwerk.

Cola kopen met het Lightning Network

Ricardo Reis is een Spaanse hardware hacker die een automaat heeft gemaakt die bitcoin kan accepteren als betaalmiddel door middel van het Lightning Network. Hoe dat werkt zie je in onderstaande video:

Zoals je ziet is het apparaat nog maar een concept. Maar Reis toont hier wel iets belangrijks mee aan. Hij toont hiermee namelijk aan dat het Lightning Netwerk eenvoudig is toe te passen in bestaande technologieën zoals verkoopautomaten.

Moderne verkoopautomaten zijn namelijk ook aangesloten op een netwerk. Dit netwerk zorgt ervoor dat het systeem de voorraad kan controleren, maar ook dat betalingen kunnen worden verwerkt. Door middel van het Lightning Netwerk kunnen dit soort automaten eenvoudig kleine betalingen met bitcoin accepteren. Toepassingen als deze kunnen de acceptatie van bitcoin als betaalmiddel vervolgens vergroten.

Hoe helpt het Lightning Network bij deze automaat?

Al jaren wordt er gewerkt aan het Lightning Netwerk, maar dit jaar is het voor het eerst in werking getreden. Een eenvoudig concept zoals een cola-automaat is daarom een goede testcase voor microbetalingen met bitcoin.

Betaal je nu je cola met een gewone bitcoin transactie? Dan betaal je op dit moment 22 cent aan transactiekosten. Voor een cola van bijvoorbeeld 1,50 euro is dat relatief duur. Bij tijden van drukte kunnen deze bijkomende kosten zelfs hoger uitvallen. Dit zagen we bijvoorbeeld in december 2017 gebeuren, toen het bitcoin netwerk te kampen had met enorme drukte. Daarnaast kan het tot tien minuten duren tot een bitcoin transactie is verwerkt. Dat is niet praktisch als je haast hebt. Het Lightning Netwerk kan beide problemen oplossen.

Wat is het Lightning Network?

Het Lightning Netwerk is een toepassing die het makkelijker maakt om kleine bitcoin transacties te doen. Bij het Lightning Netwerk vinden transacties niet meer plaats op de blockchain zelf, maar in een extra laag over de blockchain heen. Deze lagen worden channels (kanalen) genoemd. Het Lightning Network houdt bij welke transacties er binnen deze kanalen plaatsvinden, en verstuurt het eindsaldo naar de blockchain als een kanaal wordt gesloten.

In plaats van dat elke transactie los wordt verstuurd, kan er nu een blok met meerdere transacties tegelijkertijd worden toegevoegd aan de blockchain.

Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.