Dit stel hackt cryptobeurzen, witwassen voor miljarden, maar moet nu 5 jaar gevangenis in

Ilya Lichtenstein, de man achter een van de grootste cryptohacks ooit, krijgt waarschijnlijk vijf jaar gevangenisstraf, zo willen Amerikaanse aanklagers. Hij gaf toe in 2016 maar liefst 120.000 Bitcoin te hebben gestolen van het cryptoplatform Bitfinex.

Lichtere straf door samenwerking

Officieel zou Lichtenstein 20 jaar cel moeten krijgen voor het witwassen van die enorme hoeveelheid gestolen Bitcoin, maar de aanklagers vragen nu om een lichtere straf. Volgens hen verdient hij strafvermindering omdat hij geen strafblad heeft en goed heeft meegewerkt aan onderzoeken naar andere hackers.

Banner Default 5 (Laatste nieuws)

In totaal wist Lichtenstein 25.111 Bitcoin te witwassen, ter waarde van zo’n 71 miljoen dollar op dat moment. De rest van de gestolen crypto, zo’n 95.000 Bitcoin, werd later door de overheid teruggevonden in zijn wallet. Deze crypto’s hebben inmiddels een waarde van ruim 6 miljard dollar.

Waarom toch 5 jaar?

Ondanks zijn medewerking willen de aanklagers dat Lichtenstein langer de cel in gaat dan zijn vrouw en medeplichtige Heather Morgan, die een lichtere straf van 18 maanden tegemoet kan zien. Dit komt omdat hij niet alleen de hack uitvoerde, maar ook maandenlang de plannen smeedde en zelfs probeerde bewijs te wissen.

Bovendien was Lichtenstein eerder al betrokken bij andere hackingactiviteiten, waarbij hij nog eens 200.000 dollar van een ander cryptoplatform stal.

De aanklagers benadrukken dat zijn gedrag deel uitmaakt van een nieuwe golf van jonge cybercriminelen. Ze willen een stevige straf om te laten zien dat dergelijke misdaden niet ongestraft blijven.

Terugbetaling in crypto

Naast de gevangenisstraf willen de aanklagers dat Lichtenstein en Morgan de gestolen crypto die teruggevonden is, terugbetalen aan Bitfinex. Het gaat om 95.000 Bitcoin, 117.400 Bitcoin Cash, 117.400 Bitcoin SV en 118.100 Bitcoin Gold (halleluja wat een hoeveelheden).

Het vonnis tegen Lichtenstein wordt op 14 november uitgesproken. Zijn vrouw krijgt een dag later te horen wat haar straf zal zijn.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.