Bitcoin halving is trending op Google, vier keer meer dan in 2016

Nog maar een week tot de bitcoin block halving! Je merkt aan alles dat de verwachtingen gespannen zijn. Dat zie je ook terug in de Google zoekresultaten, er wordt nu meer op bitcoin halving gezocht dan tijdens de twee vorige halvings bij elkaar opgeteld.

Google zoekresultaten kun je scharen onder off-chain data. Maar ook on-chain (dus daadwerkelijk op de blockchain) vind je data die de stelling ondersteunt dat de halving de gemoederen bezig houdt. Er zijn veel meer transacties, hierdoor zijn de transactiekosten veel hoger dan normaal. Ook heeft de rekenkracht op het hele bitcoinnetwerk een nieuw hoogtepunt behaald.

Google zoekvolume

Onderstaande gegevens komen van Google Trends, een dienst van Google waarmee je geïndexeerde zoekvolumes kan bekijken.

Hierboven zie je hoe vaak er over de hele wereld op ‘Bitcoin Halving’ wordt gezocht. Als je de huidige trend vergelijkt met die van 2016, dan valt op dat er nu meer dan vier keer zo veel op ‘Bitcoin Halving’ gezocht wordt.

Oranje boven

Deze indexcijfers zijn ook weer te verdelen per land. Want waar wordt het meest op Bitcoin Halving gezocht? Nederland.

Waarden worden berekend op een schaal van 0 tot 100, waarbij 100 de locatie is met de meeste populariteit in verhouding tot de totale zoekopdrachten op die locatie en 50 een locatie is die naar verhouding half zo populair is. Een waarde van 0 geeft aan dat er onvoldoende gegevens beschikbaar zijn voor deze locatie.

Bovenstaande grafiek is het indexcijfer van Nederland. Hoger dan dit kan niet. Je zou bijna de conclusie willen trekken dat bitcoin en zijn halving geen niche-onderwerp meer is, maar in Nederland net zo mainstream is als virologie en het bondscoachschap.

Dat was vier jaar geleden wel anders, toen waren we als land alleen nog maar gespecialiseerd in Oranje, en niet in virussen en halvings.

Veel Nederlanders vergaarden hun eerste kennis over cryptocurrency’s rond de bullrun van eind 2017, voor deze groep is het de eerste halving. Niet gek dus dat de zoekvolumes nu hoger zijn dan in 2016.

Daarnaast is de verwachting dat de halving voor een prijsstijging gaat zorgen. Dat is na de vorige twee halveringen ook gebeurd. De spotprijs van bitcoin bereikte een jaar na de twee halvings nieuwe all-time highs.

Na de laatste halving in 2016 groeide de waarde van 650 dollar binnen 18 maanden naar 20.000 dollar.

Meer transacties, hogere transactiekosten

Het zoekvolume op Google is niet de enige indicator voor groeiende anticipatie op de komende halvering. Ook on-chain-activiteiten nemen ook toe, wat leidt tot een piek in transactiekosten. Dat zie je in de grafiek hieronder, data komt van bitinfocharts.com.

Dit duidt op meer interesse van kopers, en je kunt aannemen dat de markt zich klaar maakt voor een nieuwe opwaartse koers. Halverwege maart is ook een piekje te zien, toen crashte de koers met 50%.

Rekenkracht neemt ook toe

De rekenkracht op het netwerk neemt ook toe. Dat zie je hieronder. Dit betekent dat er mee miningmachines worden aangesloten om bitcoins te verdienen. Op dit moment is de beloning 12,5 bitcoins per gevonden blok maar over een week wordt dit gehalveerd. Het is interessant om in de gaten te houden wat voor effect dit heeft op miningactiviteiten. Ook onderstaande grafiek komt van bitinfocharts.com.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.