Ripple wil weten of medewerkers financiële waakhond mogen handelen in cryptocurrency zoals XRP, Bitcoin en Ethereum

De rechtszaak van de SEC tegen Ripple wordt voor iemand aan de zijlijn steeds interessanter om te volgen. Ripple wil weten of de SEC regels voor het personeel heeft opgesteld of zij mogen handelen in cryptocurrency’s zoals bitcoin, ethereum en XRP. De rechter heeft dit verzoek goedgekeurd waardoor de Amerikaanse Securities and Exchange Commission gedwongen wordt om hun beleid openbaar te maken. Dit blijkt uit een screenshot van CryptoLaw.

Mogen medewerkers handelen?

Eerder deze maand verzocht Ripple de rechter om toegang te geven tot intern beleid van de SEC. Of in exacte woorden: ‘beleid van de SEC met betrekking tot de handel in, of aankoop of verkoop van digitale activa en/of virtuele valuta’s van SEC-medewerkers, inclusief alle wijzigingen en updates van dat beleid.’

De SEC en Ripple zaten in een impasse over de interne documenten van het bureau, waarbij de SEC beweerde dat deze niet relevant waren voor de rechtszaak en ‘niet zouden leiden tot de ontdekking van enig relevant bewijs.’ Maar Ripple stelt dat het beleid juist heel veel kan zeggen over het standpunt van de SEC over digitale activa. Waar ze vooral op willen letten, is of de SEC onderscheid maakt tussen XRP en andere cryptocurrency’s zoals Bitcoin en Ether. Deze twee crypto’s zijn in het verleden onderzocht door de SEC, maar het Amerikaanse bureau concludeerde dat het allebei geen security’s zijn.

Bitcoin en Ethereum slagen voor Howey-test

Om tot die conclusie te komen, gebruikte de SEC destijds de Howey-test. Een bepaalde lancering van een asset wordt langs een meetlat gelegd om te bepalen of het wel of geen security (effect) is. Als een koper geld investeert:

  • In een gemeenschappelijke onderneming
  • Winst verwacht
  • Voornamelijk vanwege de inspanningen van anderen

Als een instrument voldoet aan bovenstaande test, dan ziet de SEC dit als een security. Het kopen, verkopen en handelen valt dan onder de regelgeving van het Amerikaanse overheidsorgaan. Bitcoin, Ethereum en hoogstwaarschijnlijk veel andere coins voldoen niet aan bovenstaande test en zijn dus geen security.

Relevant voor bepaling XRP

De advocaten van Ripple beweren dat deze feiten relevant zijn voor de eerlijke kennisgeving van het bedrijf en toepassingen van de Howey-test over de vraag of Ripple en medebeklaagden CEO Brad Garlinghouse en uitvoerend voorzitter Chris Larsen XRP als security’s hebben aangeboden en verkocht.

De rechter heeft het verzoek dus goedgekeurd en zei dat de SEC al is begonnen met het produceren van documenten met betrekking tot Ripple’s eerdere verzoek. Dat eerdere verzoek ging om gegevensuitwisselingen van de SEC met bijvoorbeeld FinHub en de Office of Investor Education Advocacy.

Wat is er ook alweer aan de hand?

In december 2020 heeft de SEC een rechtszaak aangespannen tegen Ripple waarin wordt beweerd dat de verkoop van XRP een niet-geregistreerde effectenaanbieding was ter waarde van meer dan 1,38 miljard dollar. De SEC noemde ook Ripple’s CEO Brad Garlinghouse en uitvoerend voorzitter Chris Larsen als medeverdachten voor het naar verluidt helpen en aanzetten. De rechtszaak bevindt zich momenteel in de ontdekkingsfase, waarbij de SEC en Ripple strijden over de informatie die met de andere partij moet worden gedeeld. De ontdekking van feiten en ontdekkingen door experts moeten respectievelijk op 31 augustus en 15 oktober zijn voltooid.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • Het lijkt er steeds meer op dat de Sec alleen geld wil krijgen. Ik heb laatst gelezen dat ze dit jaar geen regelgeving voor crypto willen opstellen. Maar wel steeds meer crypto bedrijven aan de tand voelen daar klopt iets niet.

    25 juni 2021