Nieuwe handelsoorlog tussen Trump en China brengt bitcoin in stroomversnelling

Een nieuwe handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten lijkt onafwendbaar en dat zou voor bitcoin wel eens goed kunnen uitpakken. Dat zag je namelijk ook tijdens de vorige handelsoorlog.

Een front tegen China

David Sokulsky, CEO en chief investment officer van Concentrated Leaders Fund, zei tijdens een interview op CNBC dat alle leidende economieën een verenigd front tegen China vormen vanwege de aanpak van het coronavirus. De handelsoorlog zou deze keer nog wel eens groter kunnen worden dan de vorige.

Wereldleiders, waaronder de Amerikaanse president Donald Trump, willen dat de regering van Xi Jinping wordt onderzocht naar de oorsprong van de uitbraak van het coronavirus.

Sokulsky zei dat het laatste conflict een nieuwe handelsoorlog zou kunnen beginnen, een oorlog die veel erger zou zijn dan die tussen de VS en China vorig jaar. De ervaren analist merkte verder op dat een grimmig geopolitiek klimaat ook de wereldwijde economische groei verder zou vertragen.

Hij legt uit:

Dat is een groot risico dat momenteel niet is ingeprijsd. Als we de hoogste infectiepercentages halen, zullen de politici iemand de schuld willen geven, en het voor de hand liggende doelwit voor die schuld is China.

De rol van bitcoin

De uitspraken van Sokulsky zijn op dit moment vooral van belang voor beleggers met investeringen in China maar ook in andere offshore markten.

Velen vrezen voor een herhaling van het handelsconflict van 2019, waarbij escalerende importtarieven de groei vertraagde en de olie- en metaalprijzen onder druk zette. Destijds bewoog de Amerikaanse aandelenmarkt zich vooral naar de grillen van de tweets van Trump.

De handelsoorlog van vorig jaar liet ook een grote deuk achter op de waarde van de Chinese yuan. De valuta daalde onder de psychologisch belangrijke grens van 7 dollar per eenheid, wat leidde tot een uitverkoop van aandelen en andere risicovolle activa.

In dezelfde week steeg de bitcoin koers met 35 procent. Volgens Business Insider komt dat doordat Chinese investeerders de koers van bitcoin omhoog stuwden om zichzelf te beschermen tegen de devaluatie van de yuan.

Maar ook de rest van de wereld had meer interesse in bitcoin tijdens die handelsoorlog. Data van eToro laat zien dat er 284 procent meer bitcoin werd gekocht. Dat was dezelfde periode waarin Trump en Xinping elkaar handelstarieven bleven opleggen.

Zal de geschiedenis zich herhalen?

De handelsoorlog van vorig jaar ontketende een reactie op de markten waar vooral bitcoin de vruchten van plukten, net als goud overigens. Maar dit jaar speelt er meer dan vorig jaar. Het coronavirus heeft de wereldwijde economie in zijn greep en centrale banken printen eindeloze sloten geld. Steeds meer investeerders kiezen voor bitcoin als verzekering tegen macro-economische problemen en inflatierisico’s.

Dat zie je ook terug in de koers van bitcoin. Die is sinds halverwege maart bijna keer drie gegaan. En dat zijn niet alleen jij en ik, maar ook de allergrootste investeerders ter wereld stappen in bitcoin.

Een nieuwe wereldwijde handelsoorlog zou daarom de acceptatie van bitcoin weleens in een stroomversnelling kunnen brengen.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • Nu maar wachten totdat de futuresmarkt wat rustiger gaat worden, omdat er meer en meer bitcoin aan de markt onttrokken wordt door investeerders, zodat de macht van de exchanges om de prijs te manipuleren kleiner en kleiner wordt.
    Ik bedoel je moet toch wel gek zijn om alleen in futures te handelen als je weet dat de prijs aan alle kanten nog gemanipuleerd kan worden. Zowel up als down. Beter is gewoon bitcoin kopen. Slaapt een stuk rustiger.

    16 mei 2020