Hoogste handelsvolume bitcoin sinds april 2018: cryptolente begonnen?

Het dagelijkse handelsvolume van bitcoin bereikte op vrijdag 15 maart een piek. Op die dag werd er in 24 uur tijd voor maar liefst 9,7 miljard euro bitcoin gekocht en verkocht. Dat is het hoogste punt sinds 25 april 2018.

Sinds 25 april 2018 is er wel flink wat veranderd. Op dat moment stond de prijs nog op 7.795 euro. Vandaag de dag wordt bitcoin verhandeld voor minder dan de helft van deze prijs, 3.500 euro. Maar de toename in handelsvolume is wellicht wel een teken dat investeerders hun interesse in bitcoin nog niet aan het verliezen zijn. Is de cryptolente dan echt begonnen? Een duik in de cijfers.

Ook maandelijks gemiddelde flink omhoog

Niet alleen het dagelijks handelsvolume ligt hoger. Twitteraar Kevin Rooke bekeek het gemiddelde dagelijkse handelsvolume per maand. Hem viel het op dat er hier ook een flinke groei zichtbaar is. Deze groei is vooral in de afgelopen maanden terug te zien. En in maar liefst vijf dagen in maart was het handelsvolume hoger dan 10 miljard dollar (8,8 miljard euro):

Steeds groter verschil tussen prijs en volume

Er is nog iets aan de hand. In het merendeel van het jaar 2018 volgde het handelsvolume nog de prijs van bitcoin. Steeg de prijs? Dan werd er ook voor meer bitcoin verhandeld. En als de prijs daalde, werd er minder verhandeld.

Maar sinds november 2018 gebeurt het tegenovergestelde. De waarde van bitcoin daalt, maar het handelsvolume stijgt juist. Dit is goed te zien op onderstaande grafiek (bron: Coindesk). De zwarte lijn geeft het handelsvolume weer, de gele lijn de prijs van bitcoin. De waarde van bitcoin is nu een stuk lager dan vorig jaar, maar het volume is op hetzelfde punt als eind april 2018.

Ook bij litecoin

Dit verschil is niet alleen bij bitcoin te zien. Ook bij litecoin is er een verschil te zien tussen prijs en handelsvolume. Dat zie je op de onderstaande grafiek. Het handelsvolume van nu is ongeveer op hetzelfde niveau als in februari 2018. Toen was één litecoin nog 200 euro waard:

Een kanttekening: de prijs van litecoin is sinds december 2018 harder gestegen dan van bitcoin. Je ziet op bovenstaande grafiek ook dat het handelsvolume meestijgt met de prijs. Maar in het algemeen is het opvallend dat de koersdaling niet heeft geleid tot een daling van het dagelijkse handelsvolume.

Stijgt de waarde van cryptocurrency straks mee met het handelsvolume of juist niet? De komende maanden gaan we het zien.

Delen:

Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.

Deze site is gericht op de Nederlandse markt. Klik hier voor België.