Categorieën: Bitcoin nieuws

Repareer de wereld van centraal bankieren met hard geld, over low time preference van bitcoin

De term hard geld wordt vaak gebruikt om een financieel systeem aan te duiden waarbij valuta waarde onttrekt uit een onderliggende activa. Dit kan goud, bitcoin of zelfs kralen zijn. De film Hard Money duikt in slechts 35 minuten in hoe het geld is gecorrumpeerd door centrale banken. Ook beargumenteert de film waarom een hard geld standaard zo belangrijk is en waard is om voor te vechten.

Fetish voor micromanagen

De meeste investeerders zoeken een toevlucht voor hun kapitaal in bitcoin en goud om maar één reden: veilig stellen van waarde. De verkeerde allocatie van tijd en kapitaal die we in onze wereld meemaken kan volgens velen direct worden toegeschreven aan gemakkelijk geld (waarde zonder onderpand). Koppel dat aan een centraal banksysteem die het complexe systeem dat we de economie noemen, wil micromanagen.

Deze misallocatie van tijd en kapitaal vertaalt zich in een consumptie gedreven maatschappij die structureel niet in staat is te plannen voor de lange termijn. Het monetaire beleid van centrale bankiers zorgt voor prikkels die vooral op de korte termijn tevreden stellen.

Hamsterwiel bepaalt je bewegingen

Door de korte termijnprikkels van de centrale banken is het moeilijk voor de meesten om te kijken naar investeringen met een low time preference. Vergelijk dit met een hamsterwiel waar je gedwongen aan mee moet doen en je zicht niet verder reikt dan een paar hapjes op de korte termijn.

Low en high time preference is gebaseerd op de Oostenrijkse rentetheorie, waarbij rentevoeten iemands voorkeur stuurt naar besteden in het heden in plaats van in de toekomst. Als je een low time preference hebt dan heb je weinig tijd en wil je snel bevrediging. Bij een high time preference kijk je juist naar de lange termijn.

Deze theorie werd ontwikkeld door de econoom Irving Fisher en uitgelegd in The Theory of Interest. Hij beschreef de rente als de prijs van tijd, en een index van de voorkeur voor een dollar van het heden boven een dollar van het toekomstige inkomen.

Repareer de wereld

Volgens de film Hard Money hangt de menselijke waardigheid af van de vraag of we het geld wel of niet kunnen repareren. Er kan geen waardigheid voor de gewone man zijn in een wereld waarin een paar individuen in staat zijn om jouw waarde in een opwelling te manipuleren. Bitcoin is het opgeworpen alternatief want bitcoin kan niet door een stel oude mannen in pak worden aangepast.

Repareer het geld, repareer de wereld.

Jerrymie Marcus

Jerrymie Marcus heeft een journalistieke achtergrond en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce en VPRO.

Recente artikelen

Aandelen influencer wil alles weten over bitcoin en vraagt hulp Winklevoss tweeling

De populaire Twitter influencer Dave Portnoy, beroemd om zijn motto 'stocks only go up', wil…

4 uur geleden

Technische analyse: dit is waarom VeChain met 61 procent zal stijgen

Vanaf vandaag koop je VeChain (VET) in de alles-in-één cryptocurrency app BLOX! En je hebt…

4 uur geleden

Nieuw: vanaf nu koop je VeChain (VET) met cryptocurrency app BLOX!

Goed nieuws! Vanaf nu koop je VeChain (VET) met de alles-in-één cryptocurrency app BLOX. VeChain…

5 uur geleden

Deze cryptobeurs biedt 400 miljoen dollar voor gestolen bitcoins

Cryptocurrency exchange Bitfinex biedt maar liefst 400 miljoen dollar aan iedereen die informatie kan geven…

7 uur geleden

Russische regering verbiedt transacties naar anonieme wallets

De Russische Federatie heeft anonieme stortingen op online wallets verboden, dit kan impact hebben op…

8 uur geleden

Bitcoin technische analyse: 11.500 dollar laatste grote horde richting all time high

Bitcoin lijkt weer wat rust gevonden te hebben na de wilde bewegingen van het afgelopen…

24 uur geleden

BTC Direct introduceert BLOX! Dé alles-in-een crypto app

Check it out!