Alles wat je moet weten over de hard fork van bitcoin cash
De kans is heel groot dat er op 15 november een hard fork van bitcoin cash komt. Dit betekent dat de blockchain van BCH gesplitst wordt. In dit artikel leggen wij uit waarom er een hard fork plaats vindt en wat dit voor de koers betekent.
Wat betekent een bitcoin cash fork?
Het is belangrijk om te weten dat bitcoin cash een afsplitsing (hard fork) is van bitcoin. De community van bitcoin kwam er onderling niet uit over welke richting bitcoin op moest. Daarom is er op 1 augustus 2017 gekozen voor een hard fork. Bitcoin cash werd geboren. Nu is er dus onenigheid over de weg die bitcoin cash moet inslaan.
Elk half jaar wordt de software van BCH geupdate. Als er niet genoeg partijen zijn die achter deze software update staan dan kan een splitsing van de BCH-blockchain komen. Dit wordt een hard fork genoemd. Een fork is een ander woord voor software upgrade. Is er een fork zonder dat dit leidt tot een nieuwe blockchain? Dan noemen we dit een soft fork.
Welke kampen zijn er?
Er is onenigheid tussen Bitcoin ABC en Bitcoin SV. Wie zijn deze twee kampen, en hoe komt de splitsing tot stand?
De software waar Bitcoin Cash op draait wordt Bitcoin ABC genoemd. Bitcoin ABC wordt beheerd door het Chinese Bitmain. Amaury Sechet, een ontwikkelaar van Bitcoin ABC, kondigde een aantal nieuwe updates aan voor het platform. Voorlopig willen de ontwikkelaars van Bitcoin ABC de blokgrootte van Bitcoin Cash aanhouden.
Craig Wright (die ooit claimde Satoshi Nakamoto te zijn) laat weten het niet eens te zijn met de plannen van Bitcoin ABC. Hij wil dat de blokgrootte ruimer wordt. Op die manier hoopt hij Bitcoin Cash verder op te schalen. Hij publiceert daarom een eigen visie op de verbeteringen van Bitcoin Cash, en noemt dit Bitcoin SV (SV staat voor Satoshi’s Vision). Een van de plannen van Wright is het verhogen van de blokgrootte naar 128 MB per transactieblok.
Zoals het er nu uitziet bestaan na 15 november dus zowel Bitcoin ABC als Bitcoin SV. Beide zijn het cryptomunten met een gedeelde geschiedenis: die van bitcoin cash.
Wat betekent dit voor jou en de koers?
#Binance will support the upcoming Bitcoin Cash hard forkhttps://t.co/xfJcrIwFZe pic.twitter.com/CWFTA13ULp
— Binance (@binance) 2 november 2018
Vrijwel altijd als er nieuws is over een hard fork, dan stijgt de koers. Waarom? Dat is het best uit te leggen aan de hand van een voorbeeld. Als je nu bitcoin cash hebt dan staat op de blockchain van BCH dat jij de eigenaar bent van die coins. Na de hard fork blijven die eigendomgegevens bestaan, op de oude én de nieuw afgesplitste blockchain.
In de tweet hierboven vermeldt Binance, de grootste cryptobeurs ter wereld, dat zij de munt die uit de hard fork rolt gaan ondersteunen. Grote kans dat de vraag naar BCH stijgt, want als je op 15 november BCH bezit dan kan je na de hard fork die nieuw gevormde cryptocoin claimen. En een grotere vraag, gaat gepaard met een stijgende koers.
Let op: Misschien lopen we al te veel op de zaken vooruit maar wees voorzichtig bij het maken van transacties in de periode van een hard fork. Verstuur je toch een transactie? Dan kan je mogelijk slachtoffer worden van een zogenaamde replay attack. Bij een splitsing worden gegevens uit de oude blockchain gekopieerd naar de blockchain van de nieuwe munt. Maak je een transactie op de ene blockchain, dan kunnen hackers de transactiegegevens van deze overboeking kopiëren naar de andere blockchain. Zo kunnen zij cryptomunten uit je wallet halen en naar zichzelf sturen. Vaak is dit probleem na enkele weken opgelost, door een replay protection. Dit is een aanpassing in het algoritme van een cryptomunt waardoor een replay attack onmogelijk wordt gemaakt.
Dit artikel is direct na de tweet van Binance geschreven. Houd onze site in de gaten voor updates.
Pingback:Strijd tussen Bitcoin Cash ABC en Bitcoin SV kost 18 miljoen dollar | BTC Direct Nieuws
/