Bitcoin verbieden in Nederland, waarom Pieter Hasekamp van CPB er volledig naast zit
Vanochtend publiceerde Pieter Hasekamp van het Centraal Planbureau een opiniestuk met de titel: Nederland moet bitcoin in de ban doen. Hij haalt een aantal argumenten aan, die wij natuurlijk graag van repliek bedienen.
Is bitcoin goed, of slecht geld?
Allereerst beginnen we met iets wat hij goed heeft, maar waar hij de verkeerde conclusie aan verbindt. In de intro schrijft hij over de wet van Gresham. Dit komt er in het kort op neer dat slecht geld zoveel mogelijk wordt uitgegeven en het goede geld wordt vastgehouden. Om hem te citeren:
‘Cryptomunten vertonen alle kenmerken van slecht geld.’
Maar wat is de echte uitleg van de wet van Gresham? De wet van Gresham stelt dat de omloop van “slecht geld” die van “goed geld” verdringt. Met slecht geld werd oorspronkelijk muntgeld bedoeld dat onderhevig is aan muntontwaarding omdat het edelmetaal waar de munten van geslagen worden, aangelengd wordt met minder kostbaar materiaal, terwijl de nominale waarde ongewijzigd blijft ten opzichte van zuivere munt. Denk aan een gouden munt, waarvan in de loop der jaren steeds minder goud in zit, en steeds meer koper of nikkel.
Het effect dat de wet van Gresham voorspelt vindt dan plaats omdat producenten en consumenten, zodra zij het verschil in intrinsieke waarde bemerken, het zuivere geld zullen opsparen, terwijl ze het slechte geld zo snel mogelijk zullen uitgeven; daardoor verdwijnt het zuivere geld uit het economische verkeer.
Nogmaals, Hasekamp benoemt crypto als het slecht geld. Als we meegaan in zijn redenatie, zou iedereen dus bitcoin moeten uitgeven, omdat dat het slechte geld is, en de euro op de rekening houden.
Argumentatie houdt geen stand
En dan komt het meest tegenstrijdige uit zijn hele betoog. Hij zegt dat niemand met crypto betaalt. En als je goed om je heen kijkt, zie je dat iedereen in Nederland juist met euro’s betaalt. Volgens de wet van Gresham, is dan juist bitcoin (kunnen niet alle crypto’s langsgaan) goed geld, en de euro juist slecht geld. Ofwel, hij interpreteert dit helemaal verkeerd.
Printer is niet transparant
In de uitleg over Gresham gaat het ook over muntontwaarding. Fiat wordt dagelijks ontwaard. Iedereen die het nieuws volgt weet dat de Europese, maar ook de Amerikaanse centrale banken de printer op standje infinity hebben aanstaan. Al dit nieuwe fiatgeld vernietigt de waarde van onze spaar- en pensioenpotten. En denk maar niet dat dit op een transparante manier gebeurt. Enig idee hoeveel geld er dit jaar is bijgekomen? En hoeveel er morgen bijkomt? Succes met je zoektocht.
Bitcoin daarentegen, is juist ontzettend transparant. Voor de komende eeuw weet je precies hoeveel bitcoins erbij komen, en ook binnen welk tijdsbestek. Er zullen nooit meer dan 21 miljoen bitcoins zijn (nu 18,5 miljoen) en doordat de regels van bitcoin openbaar zijn, weet je ook precies hoeveel bitcoins er gemiddeld elke tien minuten bijkomen. En daar hoef je ons niet voor te geloven, dat is gewoon inzichtelijk via elke willekeurige blockexplorer.
Wat is nu echt waardevast?
Een ander interessant onderwerp wat Hasekamp aanhaalt is waardevastheid: ‘Als we het overheidsgeld (dollars, euro’s) langs de bovenstaande meetlat leggen, scoort dat goed op waardevastheid. De afgelopen decennia is er nauwelijks sprake van geldontwaarding.’
Een blik op de huizenmarkt of op de aandelenkoersen van de afgelopen 20 jaar, en dit argument kan de prullenbak in. Zelfs inclusief crashes, is alles de afgelopen 20 jaar enorm hard in fiatgeld gestegen. Investeerders vinden kennelijk dat deze assets meer waarde opleveren dan gewoon fiatgeld aanhouden. Het enige wat opzienbarend goedkoper is geworden, zijn bepaalde consumentengoederen zoals flatscreens, maar dat komt vooral door technologische ontwikkelingen.
Hieronder de cumulatieve inflatie van de dollar, een van de fiatvoorbeelden van Hasekamp. De dollar heeft een langere geschiedenis dan de euro waardoor data makkelijker te achterhalen is. Dit laat zien dat je steeds minder ‘bang for your buck’ krijgt.
En hoe zit het met de waardevastheid van bitcoin? De munt bestaat pas iets langer dan een decennium, maar de koersgeschiedenis biedt nu al interessant inzichten. De waarde is uitgedrukt in fiatgeld.
Zoals je kunt zien is bitcoin niet alleen waardevast, door de jaren heen zie je dat de ondergrens elke cyclus hoger wordt. Kennelijk kiest de wereldwijde markt er voor om bitcoin steeds hoger te waarderen.
Bitcoin wordt niet gebruikt als betaalmiddel
Nog een interessant argument: ‘het gebruiksgemak lijdt onder een gebrek aan acceptatie.’ Bitcoin is nog geen 12 jaar oud, zonder marketingteam, zonder bedrijf en zonder ook maar enige vorm van centrale dwang. Dat er nog niet overal betaald kan worden met BTC is helemaal niet gek. Toch zijn er al enorme stappen gezet. Zo heeft El Salvador van bitcoin een wettig betaalmiddel gemaakt, en zijn er andere landen uit Zuid- en Midden-Amerika die over hetzelfde nadenken.
Als we het over de situatie in Nederland hebben, bitcoin was goed op weg om een steeds meer geaccepteerd te worden als betaalmiddel. In Arnhem kon je bijvoorbeeld bij honderden bedrijven betalen met bitcoin. Centraal overheidsingrijpen heeft dit de kop ingedrukt.
Chinees overheidsingrijpen als voorbeeld
We halen nog één van zijn gebruikte argumenten aan voordat we bij zijn conclusie belanden. Hij schrijft: ‘Deze week werd bekend dat China, na een eerder handelsverbod, nu ook bitcoin-accounts op sociale media blokkeert.’
Dat Hasekamp dit als argument durft te gebruiken, zegt eigenlijk al genoeg. Kennelijk vindt hij blokkades op social media van de centrale Chinese overheid, een goed argument om tegen bitcoin te gebruiken.
Zijn advies en conclusie is dan ook: ‘De ultieme stap is een totaalverbod op productie, handel en zelfs bezit van cryptovaluta.’
Signaal is belangrijker
Met productie zal hij waarschijnlijk het minen van bitcoin bedoelen (aanname, is niet helemaal duidelijk in zijn betoog). Het netwerk is decentraal, minen zal zich blijven verplaatsen naar de plek waar energie het goedkoopst is. Dat zal dus 0 effect hebben, maar klinkt wel lekker stoer en geeft vast een krachtig signaal af.
De handel verbieden: er is al toezicht op handelsplatformen, er wordt aan reguliere KYC gedaan en DNB verleent vergunningen. Maar DNB is zelfs teruggefloten door de rechter in de zaak van Bitonic omdat ze onredelijk ver gingen. En dan zijn laatste advies, een totaalverbod op het bezitten van cryptovaluta.
Dat klinkt als een draconisch besluit, wat je eerder van totalitaire regimes kunt verwachten. Maar bitcoin is niets meer dan code. Zou Hasekamp niet snappen dat hij pleit voor een verbod op willekeurige reeksen getallen en letters?
Timing is interessant
De timing van zijn betoog is interessant. Bitcoin wordt officieel erkend als een wettig betaalmiddel, en kan op deze manier de concurrentie aangaan met fiatgeld. Juridisch zal het ook niet meer weggezet kunnen worden als asset, maar juist als valuta. We snappen het wel, de hete adem van bitcoin hijgt nu wel heel dicht in de nek van de euro en de dollar. Iemand moest er iets van zeggen. En kennelijk iemand van een instantie die het tegenovergestelde vertegenwoordigt van de decentrale toekomst die ons te wachten staat. Iemand van het Centraal Planbureau.
Dit artikel kan nog eens 1000 woorden langer worden, maar er is al genoeg gezegd. Mochten er argumenten missen, of wil je iets toevoegen, laat het weten in de comments.
Joost
/
Haha heerlijk die #FUD, stacking #BTC sinds 2017 😉
11 juni 2021Gé Gijsen
/
Mooi, duidelijk en goed uitgelegd! Zo is het en kan me hier persoonlijk helemaal in vinden in dit correcte- en juiste “weerwoord” van Jerremie. En dan te bedenken dat we (gelukkig en wel!) topsectoren in het leven hebben geroepen, streven naar een digitale samenleving, hightech campussen inrichten en opzetten, voorop willen lopen met innovatie, digitale infrastructuren inrichten en opzetten, Co2 reductie willen bewerkstelligen, klimaat en milieu (terecht) nog meer willen respecteren enz. enz. Bitcointechnologie en talloze andere cryptocurrency spelen hier allemaal al een hele belang rol in! Zo ben ik ook even “mijn ei” kwijt.
11 juni 2021Jerrymie Marcus / Auteur
/
Dank voor je ei 🙂
11 juni 2021Quinsy
/
Top geschreven
11 juni 2021Hans
/
En dan is nog niet eens de achterliggende techniek (incl. mogelijkheden) van veel cryptomunten behandeld, deze bepaald voor een groot deel ook de waarde van de munt en de vooruitgang die hiermee behaalt kan worden. Ook is stroom een relatief argument gezien nieuwe ontwikkeling met o.a. light network en lagere mining kosten zoals bij bijvoorbeeld Ada of Polkadot
11 juni 2021Marco Bleek
/
Deze man weet echt niet wat er speelt in deze wereld een totaal verbod laat me niet lachen deze munt is decentraal , wereld wijd en de handel en het bezit is ook decentraal ongelofelijk wat een pannenkoek.
11 juni 2021erik
/
Crypto is steeds meer een bedreiging voor de wereld van banken en overheden. Het zou gebruikt worden door criminelen. Alsof fiat of goud of diamanten alleen voor goede transacties gebruikt worden. Opgeven aan de belasting; logisch! Traceren van betalingen? Via crypto juist volgbaar. Probeer maar eens een 50 euro biljet te volgen. Naar mijn idee zijn het acties vanuit overheden ingegeven vanuit angst & monopolistisch gedachtengoed. Crypto kan gelukkig offline opgeslagen worden. Kunnen we altijd nog verhuizen naar een land dat het wel begrijpt mocht het nodig zijn.
11 juni 2021Decentralisatieisdetoekomst
/
Een verstokte hardcore communist die werkt bij het Centraal Planbureau. Wie had dat gedacht.
11 juni 2021Desperately Seeking Dusan
/
A well constructed rebuttal of this dinosaur’s ludicrous arguments. Whilst there can be logical and well written critiques of Bitcoin, rants such as the one from Pieter Hasekamp and his ilk make them look like angry old timers, yelling at imaginary kids on their lawn or like deranged lunatics babbling nonsense about conspiracies.
One point that was missed in this piece was the BIS – an official, supranational body that sets capital requirements for banks and is the bank to Central Banks – yesterday determined (high) capital requirements for banks to hold Bitcoin and other crypto. Whilst there was some triumphalism from the “Never Bitcoin” ‘ers, that the BIS have set capital requirement guidelines is a tacit admission that Bitcoin is now officially recognized as an asset at the highest level.
11 juni 2021Desperately Seeking Dusan
/
A well-constructed rebuttal of this dinosaur’s ludicrous arguments. Whilst there can be logical and well-written critiques of Bitcoin, rants such as the one from Pieter Hasekamp and his ilk make them look like angry old-timers, yelling at imaginary kids on their lawn or like deranged lunatics babbling nonsense about conspiracies.
One point that was missed in this piece was the BIS – an official, supranational body that sets capital requirements for banks and is the bank to Central Banks – yesterday determined (high) capital requirements for banks to hold Bitcoin and other cryptos. Whilst there was some triumphalism from the “Never Bitcoin” ‘ers, that the BIS has set capital requirement guidelines is a tacit admission that Bitcoin is now officially recognized as an asset at the highest level.
11 juni 2021Mr. High
/
Pats, boem! krachtige inhoudelijke reactie Jerrymie! Pieter gaat geen dialoog aan zoals we dit doen in een vrije samenleving. Nee, hij pleit direct voor verbannen/verbieden. Schande dat iemand die door de overheid wordt betaalt zich zo uitlaat. Dit verdient kamer vragen. Wat is zijn agenda? Waarom overgaan tot verbieden/verboden? Waarschuwen mag natuurlijk. Maar dit riekt naar dictatuur en heeft geen plaats in het vrije westen.
Toont m.i. weer aan waarom we despoten zoals Pieter in hun intenties moeten wantrouwen in plaats van vertrouwen. Liever een vrije markt met veel risico’s beide kanten op, dan een kunstmatige markt van de elite.
11 juni 2021Whale
/
Het CPB loopt al jaren achter de feiten aan, dit kan ook niet anders aangezien men gebruik maakt van getallen die reeds bestaan.Aannames gaan meestal de mist in bij CPB.
11 juni 2021Zo ook nu ,de door ongenuanceerdheid gespeende verklaring brengt alleen geruis op de lijn en is net als een Elon Musk tweet.
Is er angst bij de heren van het CPB om dit soort onzin te verkopen betreffende bitcoin.
Is direct niet zo dat de euro bijna niets meer waard is.
Landen in Zuid en Midden Amerika grijpen naar deze vorm van betaalmiddel aangezien de inflatie van de eigen munt niet meer te remmen is.
In Europa weet niemand wat de waarde is van de euro. We zien geen inflatie maar wel dat er bijna geen vertrouwen meer is in de euro en de banken. Meer dan 100.000,- euro en dan?
Een half procent negatieve rente betalen en als klap op de vuurpijl stijgt alles in prijs.Dat is voor mij reden om wel in de bitcoin te blijven.
Hein
/
Ha Jerremy, goed artikel. Ik heb er zelf vandaag ook een diepgaand artikel van drie a4tjes over geschreven, mocht je het interessant vinden:
https://www.cryptostarterinvestment.com/post/cpb-directeur-pieter-hasekamp-wil-cryptovaluta-verbieden-meer-nuance
11 juni 2021Daniël
/
Las vandaag een bericht op twitter waarbij de vergelijking werd gemaakt met het verbieden van het internet in NL. Zo dat de jongeren weer televisie gaan zoals het vroeger allemaal was. Kortom een reactie van een bureaucraat met een duidelijke politieke lading.
NL stond ooit bekend om het omarmen van innovatie en vooruitstrevend denken. Daar lijkt in het huidige klimaat echter steeds minder van over.
11 juni 2021Daniël
/
Las vandaag een reactie op Twitter waarbij de vergelijking werd gemaakt met het verbieden van het internet in NL, waarbij het gevolg zou moeten zijn dat de jongeren in NL weer ouderwets televisie zouden gaan kijken. Kortom een politiek geladen “essay”, waarbij de timing en strekking opmerkelijk zijn.
NL stond ooit voor innovatie en het omarmen van nieuwe ideeën, maar daar lijkt in het huidige klimaat steeds minder ruimte voor te zijn.
11 juni 2021Jeroen
/
Het IMF heeft een afspraak gemaakt met de president van El Salvador. De centrale bankiers worden zenuwachtig. Hoe meer ze crypto willen stoppen des te meer ze bewijzen waarom gedecentraliseerde cryptocurrencies nodig zijn!
11 juni 2021Jo D.
/
woaw … jpmorgan en seba (zwitserland) die het voor jpmorgan doet indien nodig maar niet voor jou en mij zien het duidelijk anders , en idd. dat is de 1ste keer dat ik hier in de supreme democracy of democracies het argument zie : “china doet dat ook” (lol?)
11 juni 2021Name
/
En deze man is DIRECTEUR van CPB? Wat een complete idioot …
11 juni 2021Patrick Suiker
/
Geweldig toch, deze man begrijpt niet dat over 20 jaar iedereen met crypto ‘s betaald 🙂
12 juni 2021Chretien van den Bosch
/
Een perfect betoog. Ik zou er niet veel woorden meer aan vuil maken
12 juni 2021