Heeft Donald Trump 1 miljoen dollar verdiend aan verkoop NFT’s?

Voormalig Amerikaans president Donald Trump zou tussen de honderdduizend en 1 miljoen dollar hebben verdiend met de verkoop van NFT’s. Volgens een document van het Office of Government Ethics gaat het om non-fungible tokens van zijn eigen merk.

45 duizend NFT’s van Donald Trump

De ethische waakhond Citizens for Responsibility and Ethics in Washington (CREW) zorgde ervoor dat deze informatie publiekelijk bekend werd. Het zou gaan om 45.000 digitale verzamelobjecten met de beeltenis van de 45e president, en deze waren binnen een dag uitverkocht toen ze in december werden uitgebracht.

De collectie is de afgelopen weken in prijs gestegen als reactie op het nieuws over de voorgeleiding van de voormalige president in New York.

Trump zwaait met scepter

Uit de aanvraag, die vrijdag is ingediend, blijkt dat Trump de functie van manager, voorzitter, secretaris en penningmeester bekleedt bij CIC Digital LLC en CIC Ventures LLC.

Op de officiële website van Trump Trading Cards staat dat CIC Digital LLC NFT INT LLC, het bedrijf achter het NFT-project, toestemming heeft gegeven om de beeltenis, naam en afbeelding van Trump te gebruiken onder een betaalde licentieovereenkomst.

1 miljoen dollar voor Trump NFT’s

In diezelfde aanvraag staat dus dat inkomsten van CIC Digital LLC voortkomen uit NFT’s en dat ze tussen de 100.001 en 1 miljoen dollar hebben opgebracht. Het stelt ook dat CIC Ventures LLC meer dan 5 miljoen dollar ontving om te spreken voor groepen.

Wie bezitten NFT’s van Trump?

Maar wat zien we zelf? Als we de data van NFT-marktplaats OpenSea checken, dan zien we dat het grootste deel (65%) van de bezitters slechts 1 NFT van Trump bezit. Ongeveer 23% heeft er twee of drie.

Daarnaast zijn er ook een aantal wallets met meer dan 100 NFT’s van Trump. Bovendien werden 1.000 NFT’s niet beschikbaar gesteld aan het publiek en worden ze bewaard in een Gnosis Safe Wallet. Dit is een wallet op basis van smart contracts, er zijn meerdere handtekeningen nodig om de verkoop van NFT’s van hieruit goed te keuren.

Niet duidelijk hoeveel Trump precies heeft verdiend

Het is vooralsnog onduidelijk hoeveel Donald Trump precies heeft verdiend aan de verkoop van zijn NFT-collectie. Hoewel de officiële website aangeeft dat het geld niet direct naar zijn herverkiezingscampagne gaat, lijken de documenten erop te wijzen dat Trump wel degelijk persoonlijk heeft geprofiteerd van de verkopen.

Hoewel het NFT-project van Trump inmiddels behoorlijk wat controverse heeft opgeroepen, is het onmiskenbaar dat het een financieel succes is geweest. Of de voormalige president in de toekomst nog meer NFT’s zal uitbrengen, blijft vooralsnog onduidelijk.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.