Bitcoin daalt 5% en meer dan helft investeerders staat in de min

Bitcoin is de afgelopen 24 uur 5% gedaald en heeft hiermee het positieve sentiment van deze maand niet weten te belonen. De stijging van deze maand is (nog) niet helemaal weggevaagd, maar doordat de koers is gedaald, is het aantal bitcoinadressen met winst gedaald tot onder 50%.

Kijkt bitcoin vooruit?

Het lijkt of de bitcoin koers alvast het nieuws van morgen heeft ingeprijsd. Verwacht wordt dat de Amerikaanse centrale bank morgen aankondigt de rente te verhogen. Dat soort aankondigingen zorgt altijd voor volatiliteit (beweeglijkheid van de koers) op de markt, niet alleen bitcoin, maar ook de aandelenmarkt schudt dan.

Bron: BTC Direct

47% bitcoin adressen in de plus

Door de daling van vandaag hebben (uiteraard) steeds minder bitcoiners winst. Bitcoiners waren een van de weinige hodlers die winstgevend bleven tijdens de huidige bearmarkt. Zelfs toen andere grote cryptocurrency’s het aantal houders in winst zagen dalen tot onder de helft, schreven meer dan de helft van de bitcoiners groene cijfers. Tot nu dan.

Bron: intotheblock

Volgens gegevens van IntoTheBlock is het aantal bitcoin-houders met winst de afgelopen dagen gedaald. In totaal staat op dit moment 47% van alle wallets in de plus. Dit betekent dat 6% ongeveer gelijk staat en dat 46% in de min staat. Ook al zijn er meer adressen die in de plus staan dan in de min, het is maar een kleine marge. En sinds vorige week is het winstgevende percentage met meer dan 3% gedaald.

Om tot deze percentages te komen wordt gekeken naar unieke adressen waarvan de bitcoin een gemiddelde koopprijs hebben die lager is dan de huidige prijs. Koopprijs wordt hier gedefinieerd als de prijs op het moment dat munten naar een adres zijn verstuurd.

68% van alle bitcoin in de plus

Een vergelijkbare maar ook informatieve statistiek is het aantal circulerende bitcoins met winst of verlies. In plaats van naar adressen te kijken, kijken we nu naar individuele bitcoins en tellen we de waarde op waarvan de prijs op het moment dat ze voor het laatst verplaatst werden respectievelijk lager of hoger was dan de huidige prijs.

De grafiek hieronder toont het aanbod van bitcoins in winst/verlies op een bepaald moment. Er wordt gekeken naar het gemiddelde van de afgelopen 7 dagen, dus de data kan iets achterlopen. De grafiek komt van Theblock en de data van Glassnode.

Op dit moment staan 68% van alle bitcoin in de plus.

87,4% van alle dagen is winstgevend

Een andere interessante grafiek is de profitable days. Sinds het bestaan van bitcoin zijn 87,4% van alle dagen winstgevend. Deze methodiek is vooral bedoeld om de kracht van bitcoin op de lange termijn te laten zien.

Dit betekent dat als je tijdens 87,4% van het aantal dagen in de totale handelsgeschiedenis van bitcoin had gekocht, (en er geen domme dingen ermee hebt gedaan) de aankoopwaarde lager is dan de huidige bitcoin koers.

Bitcoin is geen middel om heel snel heel rijk van te worden. Deze tool laat zien hoe mensen die bitcoin simpelweg lang genoeg hebben vastgehouden, in de loop van de tijd worden beloond. Groen staat voor winst, en rood voor verlies.

Bron: lookintobitcoin
Delen:

Jerrymie Marcus heeft een journalistieke achtergrond en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce en VPRO.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
 • Wat mij opvalt, alle bewegingen worden uitgelegd alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Altijd positief ook al zakt de munt door de bodem. Als de munt positief evolueert is alles normaal, negatief dan wordt 100.000 euro in het vooruitzicht gesteld, wishfull thinking noemen ze dat. Praatjesmakers die elke daling toch positief verkopen worden normaal bedriegers genoemd die er alles aan doen voor eigen gewin.

  26 juli 2022
  • Vooral deze quote “87,4% van alle dagen is winstgevend” als die andere 13,6 procent nu meer verlies geeft wat heeft dit magische getal dan voor enig nut!? Leg mij dit nu is uit.

   26 juli 2022
  • Dat valt mij ook op. Alle bitcoin en crypto berichten zijn een grote goed-nieuws show.

   Als de koers daalt is het een dip (kopen!), gaat de koers binnenkort weer naar de maan of – zoals nu – is het historisch zo dat mensen die hodlen winst maken.

   Dit is nogal vermoeiend. Geld investeren is altijd – dus ook in crypto – weten wanneer je je verlies moet nemen. Mss is dit wel zo’n moment.

   26 juli 2022
 • koers zakt toch wel. beetje valse hoop door een beetje te stijgen. daarna lijkt het net alsof de koers het zat is en gaat in 1 rechte lijn omlaag. alsof die er klaar mee is

  26 juli 2022
 • Ben het wel met de reacties eens, en dat is jammer. Bjv.: ” Deze tool laat zien hoe mensen die bitcoin simpelweg lang genoeg hebben vastgehouden, in de loop van de tijd worden beloond.”

  Snap het wel dat je dit schrijft Jeremy, maar het is het altijd-waar-argument van de religies (en politici en andere …) . 
Als je pech hebt ligt had je het anders/beter moeten doen, het ligt nooit aan de religie (of zijn apostelen) zelf.

  Ook de grafiek van “aantal circulerende bitcoins met winst of verlies” (68%) lijkt me nogal verneukeratief.
 Simpelweg omdat ie niet gecorrigeerd is op de oceaan aan bitcoins die niet bewegen . Ofwel de verloren gegane bitcoins. 

Je weet wel, uit de tijd van toen we nog een fooi gaven van 10.000 btc aan de pizza bezorger. Natuurlijk dat die coins nu hoger staan als toen. Ik snap wel dat Harry gaat kijken op de vuilnisbelt naar die stuivers en dat dat nieuws is bij jullie. 
Maar beter kunnen de ‘cutting edge market analytic’ kids (Glassnode) naar zichzelf kijken: klopt mijn grafiekje wel?
  Het wekt geen vertrouwen.

  Los van dit alles is het natuurlijk evident dat het nu een redelijk goede prijs is om te kopen. Maar vertel dat maar eens aan de mensen die flink verloren hebben. En daarnaast nog 2 jaar kwakkelen (oftewel periodes van bibberen) in het vooruitzicht hebben. Nu kopen en twee jaar zonder wifi. Dat zal je financieel en als mens doen groeien. Slapend rijk , je moet er wat voor over hebben.

  27 juli 2022