Voor het eerst minder Bitcoin automaten: dit is waarom

Je hebt ze vast wel eens gezien: de automaten waar je bitcoin kan kopen. Deze dingen schieten sinds 2014 als paddenstoelen uit de grond. Elke maand nam het aantal van deze automaten toe, maar nu is er voor de allereerste keer een afname zichtbaar.

Het aantal in Nederland

De bitcoin automaten, of bitcoin ATM’s, zorgen ervoor dat mensen op een simpele manier bitcoin kunnen kopen. Je kan er makkelijk eentje opzoeken in de buurt, er naartoe lopen en zo je bitcoin kopen. In Nederland heb je er welgeteld 20, waarvan 10 in Rotterdam en Amsterdam.

Om via zo’n automaat bitcoin te kopen, moet je een wallet hebben. Je kan geld in de automaat doen, waarna een transactie wordt uitgevoerd. Vervolgens zijn de aangekochte bitcoins zichtbaar in je wallet. Zo’n automaat is dus eigenlijk een soort fysieke broker.

Aantal neemt af

Sinds 2014 is het aantal bitcoin automaten in de wereld steevast toegenomen, maar daar kwam deze maand een eind aan. Het aantal automaten stond vorige maand op 38.759, en is in september gedaald naar 38.458; een kleine daling van 0,8 procent, maar toch apart. Dit kunnen we zien in de grafiek van Coin ATM Radar.

BRON: Coin ATM Radar

Hoe kan dit?

Afgelopen week kwam het nieuws dat de bitcoin automaten in Griekenland – ondanks een record-brekend toeristenseizoen – nauwelijks worden gebruikt. Cointelegraph hield een interview met Dimitrios Tsangalidis, de oprichter van BCash Bitcoin Automaten. Je zou denken dat het aantal automaten meer gebruikt wordt, maar er “gebeurt helaas het tegenovergestelde”, zo zegt Tsangalidis.

Hij weet niet zeker hoe het komt, maar hij denkt een verklaring te hebben voor het mindere gebruik. “In de zomermaanden en het hoogseizoen voor toeristen daalt de vraag [naar bitcoin automaten]. Maar we zitten midden in de cryptowinter die eerder dit jaar kwam.”

Cointelegraph kwam zelf ook met een verklaring. ‘Vooral wat het gewone verkeer betreft, kan de daling ook worden toegeschreven aan het feit dat de plaatselijke bevolking op vakantie is’, zo luidt het artikel. Er kunnen dus meerdere oorzaken zijn, maar dat er minder vraag is, is zeker. Oktober zal uitwijzen of deze daling doorzet, of dat het eenmalig was.


Kasper is een journalist met een hart voor crypto. Hij filtert het brede scala van nieuws en zorgt dat dit op een begrijpelijke manier terecht komt bij het publiek. Dit doet hij vaak met onderbouwing van technische analyses.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.