Het Bitcoin Lightning festival laat zien hoe makkelijk het is

In het Amerikaanse Portland is het eerste Bitcoin Lightning festival georganiseerd. Als we de woorden van Clay Graham, de organisator van het festival en oprichter van Rapaygo mogen geloven, dan was het een groot succes. Op het Bitcoin Lightning festival klokte het Lightning Netwerk voor meer dan 1.800 dollar (1.620 euro) aan betalingen in slechts drie uur tijd.

Rapaygo is een door Graham gebouwde betaaloplossing die werkt op het Bitcoin Lightning Netwerk. Voor het festival is Rapaygo ingezet om alle betalingen te verwerken en dat bleek een groot succes te zijn.

Het bitcoin-feestje in Portland is een festival waarop “verkopers, voedseltrucks en kunstenaars allemaal bitcoin accepteren”, zegt Graham tegenover Cointelegraph. Volgens de ondernemer was het een ervaring die vergelijkbaar is met het Bitcoin Beach van El Zonte in El Salvador.

Fiatgeld was niet toegestaan

Uiteraard was fiatgeld niet toegestaan op het bitcoin-feestje en de populaire bitcoiner Dennis Porter was aanwezig om het evenment aan elkaar te praten. In één van zijn tweets laat Porter zien hoe eenvoudig het is om voor spullen te betalen met Lightning. “Het kost me niets aan transactiekosten om bitcoin te ontvangen voor mijn t-shirts. Kan Visa hetzelfde?” Zo schrijft de journalist op zijn Twitterpagina.

Graham liet aan Cointelegraph weten het evenement als een succes te beschouwen indien mensen hun bitcoin net zo eenvoudig konden spenderen als fiatgeld. In totaal waren er 50 mensen die in drie uur tijd meer dan 4 miljoen satoshi spendeerden bij drie voedseltrucks en zeven andere verkopers.

Organisator Graham concludeert dat het Lightning Netwerk betalingen op het feestje meer dan eenvoudig maakte. Het was “makkelijker dan betalen met cash en goedkoper dan betalen met betaalkaarten en heel erg leuk op een zonnige dag.” Zo laat Graham wederom zijn positieve woorden horen aan Cointelegraph.

Lightning maakt betalen op festivals super eenvoudig

Volgens Tiago Vasconcelos, de oprichter van Aceita Bitcoin en een LNBits FOSS ondersteuner, heb je met Lightning “alleen maar een internetverbinding nodig!”. Je kunt aan de slag “zonder terminal voor betaalkaarten, je hebt geen cash geld nodig en je hoeft geen valuta om te wisselen als het om een internationaal festival met veel internationale mensen gaat.”

De LNBits betaaloplossing is gebouwd op het Lightning Netwerk en is een gratis open source oplossing die concurreert met Visa en Mastercard. Vasconcelos voegt daaraan toe dat de netwerkkosten “praktisch nul” zijn en uiteindelijk worden betaald door de consument en niet de verkoper.

Betalen met Lightning maakt ervaring met geld beter

Dankzij het Lightning Netwerk, dat volgens Graham zo snel is in vergelijking met traditionele betaalkaarten “dat zowel de koper als verkoper niet het ‘waar is mijn geld heegegaan’ gevoel hebben tijdens een dag waarop ze zich gewoon proberen te vermaken in de zon”, zo gaat Graham verder in zijn interview met Cointelegraph.

Daarbij is Bitcoin een betaalnetwerk dat artiesten ondersteunt, mensen die dingen met hun eigen handen gemaakt hebben en kleine bedrijven. Er is een meer lokale connectie met het geld, want voor de Portland Bitcoin Party waren de nodes die de betalingen verwerkten voornamelijk liquide gemaakt in Portland zelf.

Op basis van het succes in Portland laat Graham weten dat er al vanuit andere steden interesse is getoond in een vergelijkbaar concept. “Kansas City heeft al contact opgenomen met de vraag hoe ze het concept kunnen kopiëren”, aldus Graham die zijn enthousiasme over het Lightning Netwerk niet onder stoelen of banken steekt. “Onthoud dat binnen één jaar na Bitcoin Beach, El Salvador aankondigde bitcoin tot wettig betaalmiddel om te dopen. Nu kunnen wij een Bitcoin Beach opzetten in ieder dorp”, zo eindigt de ondernemer zijn interview.


Thom heeft een juridische achtergrond, maar heeft de focus na zijn rechtenstudie volledig op bitcoin gelegd. Nu vult hij zijn dagen vooral met het lezen en schrijven over bitcoin. Thom bewaart zijn bitcoin niet thuis, maar in meerdere veilige kluizen. Verder heeft hij sinds kort ook een eigen nieuwsplatform.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.