Het effect van de Taliban op cryptomarkt Afghanistan

Het is al meer dan een jaar geleden dat de Taliban de macht overnam in Afghanistan. Het land zag sindsdien een grote negatieve verandering in het gebruik van crypto. Dit komt, volgens onderzoeksbureau Chainalysis, vooral omdat Afgaanse crypto dealers “het land ontvluchten, hun activiteiten staken of arrestatie riskeren.”

Afghanistan op nummer 20

In het begin van de overname van de Taliban steeg het aantal ontvangen crypto’s in Afghanistan. Het land was op nummer 20 genoteerd op het gebied van wereldwijde crypto adoptie. In de maand september kwam het ontvangen bedrag zelfs tot een hoogte van meer dan 150 miljoen dollar en dit kwam voornamelijk voort uit crypto transacties.

Twee maanden later daalde het aantal ontvangen crypto’s zo hard, dat het land helemaal onderaan de ‘crypto-adoptie’-lijst kwam te staan.

Voordat de Taliban de macht overnam, kregen Afghaanse burgers gemiddeld 68 miljoen dollar per maand aan crypto. Dat cijfer is nu gedaald tot onder de 80.000 dollar, waardoor het niet meer te zien is in de bovenstaande grafiek. Deze stilte in de Afghaanse crypto markt duurt zelfs tot nu – oktober 2022. Hoe kan dit?

Crypto is haram

In een rapport dat gisteren uitkwam, stelt Chainalysis dat crypto dealers “het land ontvluchten, hun activiteiten staken of arrestatie riskeren.” Het werd namelijk verboden om ook maar iets met crypto van doen te hebben.

De reden hiervoor is de nieuw opgezette Taliban-regering in combinatie met de islamitische wet. Volgens het analysebedrijf wordt cryptocurrency in Afghanistan in hetzelfde rijtje geschaald als gokken. Dit maakt het – volgens de islamitische wet – haram.

Anonieme bron geeft inzicht

Chainalysis heeft naar eigen zeggen een betrouwbare bron die meer kan vertellen over de situatie in Afghanistan. Deze anonieme bron zegt dat een groot deel van de huidige crypto-inkomsten in Afghanistan terecht komen door witwassen, door geld wat gebruikt is om mensen om te kopen, of door drugshandel.

De bron zegt dat hij op dit moment vooral handelt met Amerikaanse dollars, en dat hij niet helemaal positief is over een crypto-oplossing in het land. “Afghanistan heeft zoveel meegemaakt dat ik bijna overal Amerikaanse dollars kan gebruiken. Zelfs als het een karretje aan de kant van de weg is dat aardappelen verkoopt, heb ik er 100% vertrouwen in dat ze mijn dollar zullen aannemen”, zo vertelt de bron.

“Ze zullen me geen wisselgeld in dollars geven, maar ze zullen het altijd accepteren, omdat ze de volatiliteit van valuta begrijpen. Een crypto-oplossing [in Afghanistan], het zou kunnen werken, maar de obstakels worden altijd over het hoofd gezien als er een initiatief wordt gepland. […] Er is zo’n verschil tussen het plan en de realiteit dat het meestal gewoon nooit lukt.”


Kasper is een journalist met een hart voor crypto. Hij filtert het brede scala van nieuws en zorgt dat dit op een begrijpelijke manier terecht komt bij het publiek. Dit doet hij vaak met onderbouwing van technische analyses.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.