Niemand koopt op het perfecte moment bitcoin, zelfs Elon Musk kan er naast zitten

De afgelopen weken hebben aangetoond dat zelfs grote bedrijven een top of bodem van de bitcoin koers niet kunnen timen. CEO’s lijken briljant te zijn als ze hun aankopen publiekelijk aankondigen en de prijzen omhoogschieten, maar ze zijn niet immuun voor de corrigerende aard van bitcoin.

Daarnaast is er ook nog het kip en ei verhaal, hebben ze de markt goed getimed omdat de koers na het kopen van bitcoin stijgt? Of stijgt de koers juist doordat zij publiekelijk toegeven te hebben geïnvesteerd?

Eindeloze middelen en financiële adviseurs ten spijt

Tijdens de correctie van eind februari en begin maart van dit jaar, zagen MicroStrategy, Tesla en Square allemaal ten minste een deel van hun transacties in het rood. MicroStrategy bezit de meeste bitcoins van deze miljardenbedrijven en lijkt ook de meeste transacties uitgevoerd te hebben om hun stack bij elkaar te krijgen. Geschat wordt dat Michael Saylor zeven keer publiekelijk bitcoin heeft gekocht. Vier van de zeven transacties stonden op een gegeven moment in het rood, waarbij sommige een paar weken in het rood stonden ​​en andere slechts een paar dagen. Saylor heeft eindeloze middelen en adviseurs, maar hij timede de markt nog steeds ‘slecht’ de helft van de tijd.

Sommigen beweren dat Saylor een dwaas is omdat hij doorgaat met het kopen van bitcoin tegen de huidige prijzen, hij had net zo goed een paar miljard dollar in bitcoin kunnen gooien toen de munt onder de 10.000 dollar werd verhandeld. Dat heeft ook wel iets moois, zijn overtuiging van de potentie van bitcoin is even sterk nu, als toen de prijs nog geen 20 procent was van waar bitcoin nu op staat.

Belangrijk is om sats te stacken

Maar dit is geen goede manier om naar investeringen te kijken. Saylor probeerde de bodem niet te timen, hij vulde alleen zijn stack aan voor zover zijn middelen dat toelieten. Dat is een goede investeringsstrategie: dollar cost averaging, maar dan op grote schaal. Dit geldt niet alleen voor tijdens een bearmarkt, maar tijdens een bullmarkt werkt DCA omhoog. Tijdens je volgende DCA-aankoop krijg je een klein beetje minder bitcoin voor je geld.

Square kocht voor de tweede keer publiekelijk bitcoin, tegen een gemiddelde van ongeveer 50.000 dollar per munt. Volgens bovenstaande logica heeft Jack Dorsey de markt nog slechter getimed dan Saylor. En zelfs Tesla schreef korte tijd rode cijfers nadat ze bitcoin kochten. Critici zeggen dat Elon Musk veel eerder de portemonnee had moeten trekken, of zelfs helemaal geen bitcoin had moeten kopen.

Excuses en kritiek zijn makkelijk, maar als ze genoeg tijd krijgen, zullen alle drie deze mannen en hun bedrijven waarschijnlijk als genieën worden beschouwd. Zelfs door die hard critici.

Had ik maar…

Als traders en investeerders, zijn wij niet anders dan Musk, Dorsey en Saylor, alleen dan op veel kleinere schaal. Niemand kan de perfecte dip en de perfecte top voorspellen en daar naar handelen.

Maar we kunnen wel allemaal met spijt terugkijken en ons afvragen waarom we niet eerder bitcoin kochten, of bepaalde trades beter timeden. Dingen veranderen nu eenmaal. Na verloop van tijd hebben we misschien toegang tot meer geld, vergelijkbaar met hoe MicroStrategy obligaties verkocht om geld in te zamelen. Ook kan onze overtuiging in een investering groeien, vergelijkbaar met hoe Square voor de tweede keer bitcoin kocht nadat klanten eind 2020 volop bitcoin kochten. Square werd overtuigd door harde data.

Misgelopen fortuin

De weg naar boven is net zo volatiel als de weg naar beneden. Bedrijven, maar dit geldt net zo goed ook voor ons, zullen zich altijd afvragen waarom er niet eerder bitcoin gekocht of verkocht is. En het is menselijk om terug te kijken en te dromen over misgelopen fortuin als we het maar anders hadden gedaan.

Een schrale troost, Elon Musk, Jack Dorsey en Michael Saylor zitten in hetzelfde bootje. Wij zijn allemaal maar mensen en niemand kan perfect de markt timen.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.