Achteraf gezien, was prijsstijging bitcoin naar 50.000 dollar onvermijdelijk

Bitcoin heeft deze week voor het eerst in de geschiedenis officieel het prijsniveau van 50.000 dollar overschreden. De psychologische betekenis van dit moment is groot. De media zullen blijven schrijven over bitcoin. Institutionele beleggers krijgen steeds meer last van FOMO-gevoelens. Bedrijven worden gedwongen naar bitcoin te kijken.

Stijgende waarde zorgt voor meer interesse

Het voelt allemaal onwerkelijk. Hoewel we al een tijdje schrijven over een mogelijke prijsstijging door de halving in mei vorig jaar,  is het nog steeds bijzonder om mee te maken. Het bijzondere is, dat hoe meer bitcoin waard wordt in fiatgeld (zoals de dollar of euro), des te aantrekkelijker de digitale munt wordt voor grote investeerders.

Een van de argumenten tegen investeren in bitcoin, was dat de marktkapitalisatie te klein was om er aan toe te doen in het grote plaatje van wereldwijde financiën. Dat is duidelijk aan het veranderen nu we rond een marktkapitalisatie van 1 biljoen dollar zitten. Bitcoin heeft nu een omvang die moeilijk te negeren is.

Niet meer te negeren

De prijs in Amerikaanse dollars is echter niet alleen van belang voor risicoanalisten. Naarmate de prijs in fiat stijgt, is er ook meer liquiditeit in de markt. Het werkelijke op de beurs verhandelde volume schommelt dagelijks rond de 10 miljard dollar. Met meer liquiditeit komt meer nut. Met meer liquiditeit, komt meer vertrouwen in bitcoin als waardeopslag of als ruilmiddel.

Dus hoewel veel mensen een feestje vieren omdat bitcoin op recordhoogte staat in fiatvaluta, onthoud dan dat de echte waarde van prijsstijging is dat bitcoin niet meer te negeren is.

Bitcoin als onderpand

Een ander interessant aspect van de prijsstijging van bitcoin is dat het mensen die het hebben, toegang geeft tot veel verschillende soorten financiële diensten die moeilijker zouden zijn tegen lagere prijzen. Er zijn rentedragende rekeningen, leningen in fiat tegen een onderpand van bitcoin en vele andere mogelijkheden. Deze financiële diensten zorgen voor een duurzamer en waardevoller digitaal financieel systeem.

Neem Microstrategy als voorbeeld. Michael Saylor kondigde afgelopen week aan dat ze nog eens 600 miljoen dollar zullen ophalen via converteerbare obligaties. Hij gebruikt dat geld om meer bitcoin te kopen. Naarmate de prijs van bitcoin blijft stijgen, groeit de balans van Microstrategy, als je die uitdrukt in Amerikaanse dollars tenminste.

Het is daarnaast ook makkelijker om in de loop van de tijd meer kapitaal aan te trekken, omdat ze meer onderpand kunnen gebruiken. Michael Saylor voert deze strategie goed uit. Wees niet verbaasd als Tesla en andere bedrijven in de loop van de tijd een vergelijkbare strategie volgen. Dit corporate treasury playbook is te waardevol voor bedrijven om te negeren. Anthony Pompliano noemt bitcoin het beste onderpand dat je kunt bezitten.

‘Het beschermt niet alleen je koopkracht, maar het creëert ook unieke financieringsmogelijkheden.’

Achteraf gezien was het onvermijdelijk

De gevestigde banken, economen en conservatieve journalisten zullen beweren dat bitcoin een bubbel is. Ze zullen van de daken roepen dat het belachelijk is dat de bitcoin koers is gestegen tot 50.000 dollar. Maar zoals Elon Musk treffend zei: ‘Achteraf gezien was het onvermijdelijk.’

Centrale banken zijn niet goed omgegaan met de macht en controle die ze hebben over fiatvaluta’s. De waarde van deze valuta’s gaat al decennialang omlaag. Bitcoin biedt bescherming voor individuen, bedrijven en financiële instellingen. De centrale banken hebben het afgelopen jaar ongelofelijk veel geld geprint onder het mom van steunpakketten. En deze zullen nog wel een paar jaar doorgaan.

Niet gek dus, dat mensen, bedrijven en instellingen vluchten naar iets om zich mee te bewapenen tegen inflatie. Veel investeerders hebben de conclusie getrokken dat bitcoin de beste veilige haven is (bewijs, zie prijs). Het vergroot niet alleen je koopkracht, maar doet dat zonder al te veel correlatie met andere activa.

De markt is positief en verwacht steeds meer bewegend kapitaal richting bitcoin. Naarmate de prijs stijgt, wordt het actief aantrekkelijker. Er zijn niet veel momenten waarop je dat in financiële markten kunt zeggen.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.