Rechtszaak Ripple: na 18 maanden deelt SEC documenten die XRP kunnen vrijpleiten

De Securities and Exchange Commission moet in hun rechtszaak met Ripple e-mails delen van oud-medewerker William Hinman. Dit wordt gezien als een belangrijke stap voor Ripple.

William Hinman was SEC Corporation Finance Division director en zijn correspondentie bevat veel commentaar op crypto. Waarom is dit zo belangrijk voor Ripple, en was het de SEC er alles aan gelegen om dit juist niet te delen?

Ethereum onderdeel van verdediging Ripple

In de correspondentie zou Hinman namelijk uitleggen dat Ethereum niet gezien wordt als een effect (security). Dit kunnen advocaten van Ripple gebruiken als precedent in hun verdediging tegen de SEC. De Amerikaanse waakhond zegt namelijk dat de verkoop van XRP, de crypto van Ripple, vergelijkbaar is met een verkoop van effecten.

Het overhandigen van deze correspondentie volgt op een uitspraak van een Amerikaanse rechtbank van 29 september. Hierin werd de SEC gevraagd de documenten aan Ripple Labs te geven. Het document bevat interne e-mails van de SEC en concepten van Hinmans toespraak op de Yahoo Finance All Markets Summit in juni 2018.

Bitcoin en Ethereum geen security

Een korte samenvatting: Hinman was directeur van Corporation Finance bij de SEC. In zijn nu beruchte toespraak in 2018 op de Yahoo Markets Summit, verklaarde hij dat Ether, ondanks een ICO in 2014, op magische wijze was veranderd van een security naar een niet-security.

Dit was groot nieuws voor de cryptosector omdat er destijds (en nog steeds) geen duidelijke richtlijnen waren van de SEC over hoe zij digitale activa classificeren.

Hinman rechtvaardigde deze conclusie door te zeggen dat Bitcoin gedecentraliseerd is en dus geen security is, en dat Ethereum in de loop van de tijd ook voldoende gedecentraliseerd was geworden.

Hinman liet op zich wachten door SEC

Stuart Aldery, juridisch raadgever van Ripple:

‘Meer dan 18 maanden en 6 gerechtelijke bevelen later hebben we eindelijk de Hinman-documenten (interne SEC-e-mails en concepten van zijn beruchte toespraak uit 2018). Hoewel ze voorlopig vertrouwelijk blijven (op aandringen van de SEC), kan ik zeggen dat het de moeite waard was om ze te bemachtigen.’

Het vrijgeven van deze documenten kunnen een belangrijke mijlpaal worden in de strijd tussen Ripple en de SEC. De SEC heeft in 2020 een rechtszaak aangespannen tegen Ripple Labs waarin het bedrijf wordt beschuldigd van de verkoop van XRP als ongeregistreerde effectenverkoop om geld in te zamelen.

De uitkomst van de rechtszaak zou een precedent kunnen scheppen voor het classificeren van crypto in de VS.

‘SEC gedraagt zich schaamteloos’

Directeur van Ripple Brad Garlinghouse is helemaal klaar met de SEC. Dit is zijn reactie op hoe lastig het was voor Ripple om de Hinman-documenten te bemachtigen.

‘De SEC wil dat u denkt dat het om openbaarmaking, transparantie en duidelijkheid geeft. Geloof ze niet. Wanneer de waarheid uiteindelijk naar buiten komt, zal de schaamteloosheid van hun gedrag je choqueren.’

Eerder deze week zei Garlinghouse dat het de SEC niet uitmaakt of ze bedrijven en individuen schaden met hun heksenjacht op XRP.

Daarnaast verwacht hij dat de rechtszaak in de eerste helft van 2023 zal eindigen.

Delen:

Jerrymie Marcus heeft een journalistieke achtergrond en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce en VPRO.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.