Historisch verlies moeilijkheidsgraad minen bitcoin

De moeilijkheidsgraad om bitcoin te minen gaat flink omlaag. En dat is bijzonder: de afname is in lange tijd niet zo drastisch geweest. Deze moeilijkheidsgraad is met ruim vijftien procent afgenomen en staat nu op hetzelfde niveau als juli dit jaar. De moeilijksheidsgraad gaat van 6,6 biljoen naar 5,6 biljoen, zo’n grote daling is nog nooit in de geschiedenis van bitcoin voorgekomen. Wat is deze moeilijkheidsgraad en waarom is dit belangrijk?

Grootste bijstelling dit jaar

Eerder deze week schreven wij dat honderdduizenden miners stoppen met minen. Hierdoor moet de moeilijkheidsgraad ook naar beneden. En de afname is flink: dit jaar is de moeilijkheidsgraad nog niet zo hard gedaald als nu. Dat zie je terug in deze tabel van Bitcoin Wisdom hieronder. In de tabel vind je vier kolommen, de datum, de moeilijkheidsgraad, de percentuele verandering en de hash rate. Het laatste is het best te omschrijven als de computerkracht van het Bitcoinnetwerk.

Waarom wordt de moeilijkheidsgraad aangepast?

Ongeveer om de twee weken wordt de moeilijkheidsgraad om te minen automatisch aangepast. En dit heeft een reden. In het Bitcoin protocol staat namelijk geschreven dat het toevoegen van een transactieblok gemiddeld tien minuten mag duren.

Of dit ook tien minuten duurt is afhankelijk van het aantal miners op het netwerk.

 • Zijn er teveel miners ten opzichte van de moeilijkheidsgraad? Dan duurt het toevoegen van een transactieblok korter dan tien minuten. De totale rekenkracht op het netwerk is dan hoger dan de moeilijkheidsgraad.
 • Maar zijn er juist te weinig miners? Dan duurt het toevoegen van een blok weer te lang. De totale rekenkracht op het netwerk is in dat geval lager dan de moeilijkheidsgraad. Dit is nu het geval.

In de grafiek is de rode lijn de moeilijkheidsgraad. De andere lijnen geven de rekenkracht op het netwerk weer. Sinds november is deze rekenkracht al flink aan het dalen. Daarom moet de moeilijkheidsgraad naar beneden worden bijgesteld:

Waar komt deze daling vandaan?

De hoofdreden is simpel: geld. Miners stoppen met minen als er niet genoeg mee te verdienen valt. De teruglopende verdiensten komen vaak door een combinatie van de drie punten hieronder.

 • Dalende koers
  Miners krijgen een vaste beloning in bitcoin voor het toevoegen van blokken. Op dit moment is bitcoin minder waard in euro of dollar. Het levert nu minder geld op om bitcoin te minen.
 • Verouderde apparatuur
  Sommige miners werken met oude apparatuur. Zij kunnen de concurrentie van miners met nieuwere apparatuur niet behouden. Deze miners sluiten daarom hun apparatuur af.
 • Elektriciteitsprijs in China stijgt
  Door droogte leveren waterkrachtcentrales in China minder stroom. Daardoor is er iets minder energie voor handen en stijgt de energieprijs. Voor veel miners in China is het daarom te duur om bitcoin te minen.

Wil je meer weten over de moeilijkheidsgraad van bitcoin? Op de website Bitcoin Wisdom vind je een pagina met de belangrijkste statistieken.

Delen:

Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.

Deze site is gericht op de Nederlandse markt. Klik hier voor België.