HODL: percentage onaangeraakte bitcoins op hoogste punt ooit

Opnieuw een record voor bitcoin. Volgens data van Coin Metrics is het aantal en het percentage onaangeraakte bitcoins in de afgelopen vijf jaar op het hoogste punt ooit. Maar liefst 21,6 procent van alle bitcoin is in deze periode niet aangeraakt.

Met onaangeraakt bedoelt Coin Metrics dat de bitcoins in de afgelopen vijf jaar niet zijn verplaatst van wallet naar wallet. Komt het HODL’en van bitcoin weer helemaal terug?

Wat is HODL?

Huh, wat is HODL? De cryptowereld zit vol gekke termen. HODL betekent het langdurig vasthouden van je bitcoins of andere cryptomunten. Dit in plaats van het proberen te verkopen op de top en te kopen op de bodem.

HODL is een verbastering van de Engelse term hold, en verscheen voor het eerst op het bitcoin forum bitcointalk. Toen maakte een gebruiker een taalfout, en sindsdien is het een bekende term binnen de cryptowerledl.

Bitcoin als store of value of als medium of exchange

Deze data suggereert volgens Coin Metrics dat bitcoin steeds meer een store of value, ofwel een oppotmiddel wordt. Store of value is een van de belangrijkste eigenschappen van geld. Om bruikbaar te zijn als geld, moet bitcoin gemakkelijk te bewaren zijn. Gelukkig kan dit bewaren steeds eenvoudiger en veiliger, bijvoorbeeld met een hardware wallet.

Bitcoin analist Willy Woo maakt zich echter zorgen over sommige HODL’ers. Hij vindt het een zorgelijke ontwikkeling als alle bitcoin straks in handen is van een kleine concentratie investeerders. Deze investeerders worden dan volgens Willy Woo de ‘nieuwe bankiers’.

En volgens Tuur Demeester moeten we de data niet al te serieus nemen. Hij is medeoprichter van investeringsmaatschappij Adamant Capital. Demeester stelt dat de meeste onaangeraakte bitcoins zijn verloren in de afgelopen vijf jaar.

Ook op kortere termijn

Niet alleen de afgelopen vijf jaar, maar ook voor een kortere periode worden bitcoins vastgehouden. Op de grafiek hieronder zie je dat bitcoin sinds maart 2018 steeds minder verplaatst wordt. Dit kunnen bijvoorbeeld investeerders zijn die op de top gekocht hebben, en wachten op een hogere prijs:

Het kan goed zijn dat dit percentage vastgehouden bitcoins gaat veranderen als bitcoin een nieuwe top bereikt. We houden de ontwikkelingen in ieder geval voor je in de gaten!

Delen:

Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.