Hoe China bitcoin klein probeert te houden

Bitcoin bestaat iets langer dan tien jaar en gedurende die periode zijn er veel voor- maar ook veel tegenstanders opgestaan. Een van de grootste en sterkste tegenstanders is de tweede economie van de wereld: China.

Eerder dit jaar kondigde de People’s Bank of China (PBOC) aan dat het “de toegang tot alle binnenlandse en buitenlandse cryptocurrency-beurzen en ICO-websites zou blokkeren.” Volgens de officiële verklaring zou China buitenlandse crypto beurzen willen weren om de handel in bedwang te houden.

Maar nu lijkt China een andere tactiek te willen hanteren: het bestrijden van transacties.

Alipay en WeChat ondersteunen geen bitcoin transacties

Deze week was er weer een mooie rel in cryptoland en zoals gewoonlijk spelen die zich af op Twitter. De Chinese giganten Alipay en WeChat spreken tegen dat ze bitcointransacties ondersteunen.

Huh? Vier dagen geleden kondigde Binance aan dat ze een nieuwe dienst hebben. P2P-handel in Chinese yuan en ETH, BTC en USDT. Kort na deze aankondiging vroeg een twitteraar aan Binance CEO Changpeng Zhao of dit betekende dat Chinese handelaren het berichtenplatform WeChat en ook het betalingsplatform Alipay kunnen gebruiken om geld te storten, waarop Zhao vol vertrouwen reageerde met een “JA”.

Uiteraard was de crypto-gemeenschap enthousiast omdat deze twee platformen miljarden gebruikers hebben in China. Een zegen voor de acceptatie van bitcoin.

De vreugde was echter van korte duur. Alipay reageerde snel op de tweet van Zhao met een keiharde ‘NEE’.

Ze verklaarden dat ze verschillende rapporten hebben ontvangen waarin werd beweerd dat Alipay wordt gebruikt voor bitcoin-transacties. Alipay merkte op dat ze deze transacties nauwlettend in de gaten houden.

Een woordvoerder van Alipay, Vick Li Wei:

“Alipay volgt nauwgezet over-the-counter transacties om onregelmatig gedrag te identificeren en te zorgen voor naleving van relevante regelgeving. Als transacties worden geïdentificeerd die verband houden met bitcoin of andere virtuele valuta’s, stoppen we onmiddellijk de relevante betalingsservices.”

Dovey Wan van Primitive Ventures bood meer inzichten via twitter. Wan suggereert dat deze stap van WeChat en Alipay mogelijk te wijten is aan druk van de Chinese overheid.

In een andere tweet vertaalt Wan een aankondiging van WeChat in de lokale taal.

Het gevaar van Libra

Dat Facebook Libra aankondigde, is wat dat betreft olie op het vuur. De angst dat Libra een bedreiging zou kunnen vormen voor de Renminbi en de monetaire soevereiniteit van China, heeft de People’s Bank of China (PBoC) er toe doen bewegen de ontwikkeling van hun eigen digitale valuta te versnellen.

Alle beperkingen van WeChat en Alipay kunnen te wijten zijn aan het feit dat China de concurrentie wil uitschakelen. Niet geheel toevallig wil de PBoC hun digitale valuta beschikbaar stellen via platformen zoals Alipay, WeChat en Tencent.

Het einde van de dollar?

Brad Garlinghouse van Ripple gelooft dat China eerder een digitale valuta wil hebben dan de Verenigde Staten. Garlinghouse adviseert de Amerikaanse overheid om ballen te tonen en een eigen digitale munt te bouwen, of het risico te nemen om achter te lopen. Hij denkt namelijk dat als China eerder is, de rol van de dollar als wereldwijde reservemunt uitgespeeld is.

Kortom, China is niet geïnteresseerd in de levensvatbaarheid van bitcoin, maar ziet wel potentie in de technologie.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.