Minister van Financiën roept op tot meer regulering

Eind januari bracht minister van Financiën Wopke Hoekstra naar buiten dat hij wilde gaan onderzoeken of een verbod op de handel op bitcoins en afgeleide producten wenselijk is. Gisteren heeft de minister een brief naar de Tweede Kamer gestuurd naar aanleiding van dit verzoek. Wat schrijft de minister precies over dit onderwerp?

Geen verbod op bitcoins

Wopke Hoekstra zegt niet te streven naar een verbod op de handel in bitcoins en andere cryptovaluta. Dit is volgens hem moeilijk te realiseren, vanwege het decentrale en grensoverschrijdende karakter van cryptocurrencies. Wel pleit de minister voor een internationale aanpak om witwaspraktijken en terrorisme tegen te gaan. Klanten van Europese cryptocurrency exchanges moeten zich daarom altijd kunnen legitimeren om bitcoins en andere cryptomunten te kopen.

Daarnaast gaat minister Hoekstra in gesprek met creditcardmaatschappijen. Hij wil hierbij consumenten waarschuwen voor de financiële risico’s bij het aankopen van cryptocurrencies met een creditcard. Ook schrijft hij dat bitcoins en andere cryptocurrencies onder het belastingstelsel blijven vallen. Cryptocurrencies vallen hierbij onder vermogensbelasting, bij overige bezittingen.

Meer toezicht op afgeleide producten en ICO’s

In zijn brief heeft de minister het ook over afgeleide producten, zoals (bitcoin) futures en binaire opties. In samenwerking met de Autoriteit Financiële Markten (AFM) gaat hij onderzoeken of een verbod of restrictie op deze producten mogelijk is. Daarnaast zal de AFM vanaf 1 juli 2018 de bevoegdheid krijgen om reclame-uitingen voor deze afgeleide producten in Nederland te verbieden. Ten slotte wil minister Hoekstra een betere bescherming voor investeerders bij een Initial Coin Offering. Ook hier pleit hij voor meer Europese samenwerking.

Conclusie

De brief aan de Tweede Kamer toont aan dat cryptocurrencies in het kabinet serieus worden genomen. Er zijn echter nog weinig concrete plannen voor verdere regulering in de handel in cryptovaluta. Hierin zal in de toekomst dus waarschijnlijk weinig veranderen. Een verbod op afgeleide producten zoals bitcoin futures en binaire opties zou daarentegen wel mogelijk kunnen zijn. We houden de ontwikkelingen in de gaten!

Delen:

Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.

Deze site is gericht op de Nederlandse markt. Klik hier voor België.