Zorgt BitMEX dat iedereen op bitcoin netwerk hogere transactiekosten moet betalen?

De Duitse bitcoin programmeur 0xB10C onderzocht de rol van BitMEX in de hogere transactiekosten. Hij concludeert dat BitMEX elke dag op hetzelfde moment veel transacties verzendt, dit zorgt voor langere bevestigingstijden en zorgt ervoor dat gebruikers meer geld moeten meegeven.

Piek tijdens kantooruren

Volgens zijn bevindingen verzendt BitMEX elke dag rond 15:00 uur Nederlandse tijd grote transacties uit naar het Bitcoin-netwerk. Dit beïnvloedt de transactiekosten tijdens onze, maar ook de Amerikaanse kantooruren.

Deze grote transacties veroorzaken onmiddellijk een piek in de transactiekosten. Dat zie je hieronder goed. Deze grafiek komt van de website van 0xB10C.

Deze piek kan vermeden worden, aldus 0xB10C:

De transactiegrootte kan aanzienlijk worden verminderd door de huidige industriestandaarden in de wallet van BitMEX te implementeren. Eenmaal geactiveerd, lijkt het gebruik van Schnorr en Taproot in combinatie met output-batching het meest veelbelovend voor het verbeteren van het aantal transacties en de omvang.

De impact is lager in het weekend omdat er dan minder transacties worden uitgezonden.

181 bitcoins aan transactiekosten

Om tot deze conclusie te komen bestudeerde 0xB10C transacties van september 2019 tot en met maart 2020. In deze zes maanden zond BitMEX ongeveer 415.000 transacties uit naar het Bitcoin-netwerk. Al deze transacties waren bij elkaar 593 MB groot. Er is 181 bitcoin betaald aan transactiekosten. Dit is ongeveer 2,8% van de totale bestandsgrootte en 3,8% van de totale kosten die in deze periode zijn uitgezonden.

Voor het juiste perspectief kijken we naar de middelste verzending, ofwel de mediaan. Deze bevat 2209 transacties, is 3,16 MB groot en hierover wordt 0,95 bitcoin aan transactiekosten betaald. In het weekend worden er minder transacties naar het netwerk verstuurd dan gedurende de week, dit leidt tot lagere kosten en een kleinere bestandsgrootte.

BitMEX begint met het verwerken van opnames om 15:00 uur Nederlandse tijd. Het duurt enkele minuten voordat de transacties naar het netwerk worden uitgezonden. Op sommige dagen kunnen de eerste transacties al om 15:05 worden waargenomen. Gemiddeld zijn de eerste transacties om 15:08 zichtbaar. Het duurt ongeveer 2:14 minuten in mediaan totdat alle transacties op weekdagen aankomen en 1:57 minuten in mediaan in het weekend.

Wie betaalt, bepaalt (niet)

Maar wie betaalt al deze transactiekosten? Niet BitMEX, zij rekenen dit door aan gebruikers die hun coins van BitMEX willen halen. Gebruikers kunnen zelf invullen hoeveel ze hier voor willen betalen. Maar volgens 0xB10C is het vervolg niet transparant, het is bijvoorbeeld niet duidelijk hoeveel bytes een transactie weegt.

Uiteraard komt 0xB10C ook met aanbevelingen voor BitMEX. Dit is een technisch verhaal en mocht je hier in geïnteresseerd zijn dan lees je dat in zijn onderzoek.

BitMEX is een populair platform waar je short- en longpositie kan innemen op verschillende cryptocurrency’s.

Delen:

Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.

Deze site is gericht op de Nederlandse markt. Klik hier voor België.