Er zijn honderdduizenden wachtenden voor u, het is druk op het bitcoin netwerk

Het aantal transacties dat wacht op bevestiging in de Bitcoin-mempool steeg vannacht kort tot 125.000. Deze transacties werden verdeeld over 107 blokken en waren in totaal 149 MB groot. In een ideale wereld, worden al deze transacties binnen een dag verwerkt. In dit artikel duiken we de statistieken in. Ook leggen we uit hoe het zit met transactiekosten.

Record in 2018

Op 17 december 2020 was er een wachtrij van meer dan 143.000 transacties, maar dat is niet eens het record. Het absolute record werd behaald op 22 december 2018, toen stonden er meer dan 264.000 transacties in de rij.

Transacties in de wachtruimte

De grafiek hieronder komt van de website van Johoe’s Bitcoin Mempool Statistics. Om 23:57 uur werd het hoogtepunt van 124.706 wachtende transacties bereikt. In de naam van de website zit het woord mempool. Dit is een afkorting voor memory pool. De mempool wordt gewoonlijk de “wachtruimte” genoemd voor inkomende transacties voordat ze worden bevestigd. Vervolgens worden de transacties onafhankelijk goedgekeurd door elke node dat op het netwerk is aangesloten.

Bron: Johoe’s Bitcoin Mempool Statistics

De laatste keer dat de mempool leeg was, en er dus geen transacties in de wachtrij stonden, was op 1 januari van dit jaar. Maar het is vrij zeldzaam dat er geen transacties in de mempool staan.

Aangeraden vergoeding

Volgens Bitcoin-trackers voor netwerkstatistieken op mempool.space worden vergoedingen aangeraden voor verschillende prioriteiten. De dollarprijs wordt dan berekend aan de hand van de huidige bitcoin koers:

  • Lage prioriteit voor 57 sat per byte, dat komt neer op 3,72 dollar.
  • Gemiddelde prioriteit voor 80 sat per byte, dat komt neer op 5,22 dollar.
  • Hoge prioriteit voor 118 sat per byte, dat komt neer op 7,69 dollar.

Bron: mempool.space

Kost meer dan een kopje koffie

Gisteren steeg de aanbevolen vergoeding voor het opnemen van het volgende blok naar 141,9 sat per byte. Dit leidt tot discussies of bitcoin wel gebruikt kan worden voor normale betalingen. Om een cliché te gebruiken, waarom zou je bitcoin gebruiken om koffie te kopen, als de transactiekosten evenveel zijn als de prijs van een latte macchiato?

En als je lang moet wachten op je koffie omdat de transactie in de mempool vast zit, spreek je dan van een late macchiato? (red: excuus aan alle lezers)

Oplossing is het Lightning Network

Gelukkig wordt er hard gewerkt aan een oplossing voor dit soort betalingen. Boven op de blockchain van bitcoin bevindt zich een tweede laag, genaamd het Lightning Network. Dit is veel beter geschikt voor kleine transacties omdat de transactiekosten laag zijn, en er veel meer transacties per seconde kunnen worden uitgevoerd. Een korte uitleg: Je stuurt bitcoin van je normale wallet naar een lightning wallet. Dat geldt als 1 transactie op de normale blockchain. Vervolgens kun je deze bitcoin oneindig vaak heen en weer sturen zonder dat deze transacties worden opgenomen in de mempool.

Pas als je de bitcoin weer verstuurt naar je bitcoinwallet, dan is er sprake van een transactie. Op dit moment hebben gebruikers iets meer dan duizend bitcoins op het Lightning Network staan volgens de website 1ml.com. Dat komt neer op ongeveer 50 miljoen dollar aan waarde.

Lees hier wat het Lightning Network inhoudt.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.