‘Honduras staat op het punt om bitcoin tot wettig betaalmiddel te dopen’

Het heeft er alle schijn van dat Honduras na El Salvador het volgende land is dat bitcoin omdoopt tot wettig betaalmiddel. Daarmee zou het land de volgende spreekwoordelijke dominosteen zijn die omvalt op de weg naar de monetaire dominantie van bitcoin. Mocht de informatie van Finbold en Blockchainwelt kloppen, dan komt de stap van Honduras niet geheel als een verrassing.

Bitcoiner van het eerste uur Max Keiser riep namelijk al langer dat bitcoin-land nummer twee eraan zat te komen. Ook president Nayib Bukele van El Salvador sprak begin januari zijn verwachtingen uit voor het komende jaar. Daarin nam hij onder andere de voorspelling op dat in 2022 twee andere landen bitcoin zullen omdopen tot wettig betaalmiddel. Het is niet onwaarschijnlijk dat hij destijds al op de hoogte was van enige ontwikkelingen op dit gebied.

‘We mogen El Salvador niet als enige laten ontsnappen’

De geruchten over de adoptie van bitcoin door Honduras worden onder andere gesterkt door uitspraken van president Xiomara Castro. De leider van het land zei het volgende over de plannen om bitcoin te adopteren: “We mogen het niet toestaan dat El Salvador het enige land ter wereld is dat ontsnapt aan de dollar hegemonie.” Aldus de 62-jarige president van het land die weinig aan de verbeelding overlaat.

Interessant is dat president Xiomara Castro lid is van Freedom and Reestablishment en wordt gezien als een socialist en anti-kapitalist. Bitcoin rijmt niet volledig met die denkbeelden, aangezien het zo ongeveer de kapitalistische droom van vrij geld vertegenwoordigt. Het is een vorm van geld die door geen enkele macht of aarde te controleren is.

Castro hoopt op een positieve ontwikkeling als gevolg van de beslissing om bitcoin te adopteren. “Honduras heeft het recht om zich te ontwikkelen richting de spreekwoordelijke eerste wereld!” Zo lijkt ze onder andere te verwijzen naar de kritiek die El Salvador heeft gekregen als gevolg van de keuze voor bitcoin.

Keiser haalt zijn gelijk

Mocht de informatie kloppen dat Honduras overgaat op een bitcoin standaard, dan haalt Max Keiser zijn gelijk. Keiser loopt al vanaf de begindagen mee, maar staat niet bekend als de meest betrouwbare bitcoiner in de gemeenschap. Zijn uitspraken worden dan ook vaak met een korrel zout genomen door de massa. De flamboyante Keiser werd volwassen op Wall Street en lijkt zich, onder andere vanwege zijn financiële status, weinig aan te trekken van alle kritiek die hij krijgt.

Voor de bitcoin-gemeenschap lijkt het als een verrassing te komen, aangezien Honduras op plek 40 eindigde in een enquête over dit onderwerp op CoinMarketCap. Hier werd de top drie gevormd door Paraguay, Venezuela en Anguilla. Slechts 2.911 mensen hebben bij CoinMarketCap op Honduras gestemd.

Nu lijkt het er dus toch van te komen. Waarschijnlijk is Keiser vanaf het begin of in ieder geval vroeg betrokken geraakt bij het plan van Honduras. Het is niet voor niets dat hij momenteel met zijn vrouw Stacy Herbert in El Salvador woont en veel met Bukele omgaat. Keiser lijkt voor veel partijen dan ook de ideale man om als verbinder in dit proces te helpen.


Thom heeft een juridische achtergrond, maar heeft de focus na zijn rechtenstudie volledig op bitcoin gelegd. Nu vult hij zijn dagen vooral met het lezen en schrijven over bitcoin. Thom bewaart zijn bitcoin niet thuis, maar in meerdere veilige kluizen. Verder heeft hij sinds kort ook een eigen nieuwsplatform.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • Honduras is een bananen republiek én straatarm.

    22 maart 2022