Hong Kong wil ingaan tegen verbod China op crypto-industrie

De crypto-industrie brengt veel banen en economische groei met zich mee en steeds meer overheden zien dat in. Zo ook de hoge dames en heren in Hong Kong. Een van de manieren om bedrijvigheid te trekken is door de regels te versoepelen.

Hong Kong tegen crypto sinds 2020

Dat is precies wat in Hong Kong besproken wordt. Eind 2020 zijn er een boel regels geïntroduceerd die het voor cryptobedrijven lastig maken om voet aan de grond te krijgen.

Denk hierbij aan vergunningen voor alle soorten cryptocurrency handelsplatforms die in Hongkong actief zijn. Dat geldt ook voor buitenlandse beurzen die zich op Hongkong richten.

Ruimte in regelgeving

Hong Kong overweegt nu om de vereisten om te handelen in crypto te wijzigen, en gaat hiermee in tegen het algehele verbod op crypto dat China hanteert. De stad is nu van plan om op juridisch gebied actie te ondernemen omdat ze willen uitgroeien tot een internationale hub voor cryptobedrijven.

Hong Kong wil geen algeheel verbod meer en wil de regels verzachten. Dit is mogelijk omdat Hong Kong een van de twee Chinese gebieden zijn (de andere is Macau) die zijn aangestipt als een speciale administratieve regio van China.

De uitvoerende, wetgevende en rechtelijke bevoegdheden zijn op papier grotendeels overgedragen aan de nationale regering. Maar de Chinese nationale wetgeving is over het algemeen niet van toepassing in de regio en Hong Kong wordt behandeld als een afzonderlijk rechtsgebied. De onafhankelijkheid van de jurisdictie van het gebied komt het duidelijkst tot uiting in het immigratie- en belastingbeleid.

En laat dat belastingbeleid nu net in het vaarwater van crypto-regulering zitten.

Ommekeer crypto-beleid

Elizabeth Wong, hoofd van de fintech-eenheid bij de Securities and Futures Commission (SFC), heeft hetzelfde bevestigd. De financiële waakhond van Hong Kong is van plan hun handelsvereisten te heroverwegen, zodat particuliere beleggers direct in cryptocurrency kunnen investeren.

Door deze verandering door te voeren, hoopt Hong Kong het vertrek van digitale activabedrijven en talenten uit de industrie te kunnen omkeren, door in staat te zijn een gunstige omgeving te creëren voor ondernemers.

Consumenten mogen weer beleggen

Een van de eerste veranderingen die de SFC wil doorvoeren is dat particuliere beleggers weer direct mogen investeren in cryptocurrency. Dat zei Wong tijdens een panel van InvestHK volgens een artikel van de South China Morning Post.

We schreven al dat particuliere beleggers niet mochten investeren in crypto. Alleen professionele beleggers mogen via gecentraliseerde cryptobeurzen investeren. Een van de vereisten was dat beleggers een portfolio van minimaal 1 miljoen dollar moesten hebben.

Volgens Wong is de crypto-industrie zichzelf in de laatste jaren strenger gaan reguleren.

‘We hebben vier jaar ervaring met het reguleren van deze sector … We denken dat dit misschien een goed moment is om goed na te denken over de vraag of we door zullen gaan met deze vereiste voor professionele beleggers.’

NFT en metaverse

De SFC is van plan nog enkele juridische initiatieven te starten die de industrie in Hong Kong zullen helpen zich te ontwikkelen.

In januari is namelijk een ander beleid ingevoerd waardoor brokers bepaalde cryptogerelateerde derivaten kunnen verkopen. Daarnaast wil Hong Kong zich meer verdiepen in NFT’s en de metaverse, om van de stad een internationaal centrum voor virtuele activa te worden.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.