hong kong

Financiële waakhond Hong Kong publiceert vandaag nieuwe regels voor cryptocurrency exchanges

De financiële toezichthouder van Hong Kong zal later vandaag nieuwe kaders publiceren voor crypto exchanges, aldus Chief Executive Ashley Alder op een fintech-conferentie in de stad.

Vervolg van een jaar geleden

De regels hebben onder meer betrekking op custody, KYC (know your customer) en de opslag van cryptocurrency.

Alder is het hoofd van de Securities and Futures Commission (SFC) van Hong Kong. Hij kondigde een jaar geleden voor het eerst aan dat Hong Kong hun regels moeten aanpassen voor de crypto industrie. Dat deed ze op de vorige editie van Fintech Week in Hong Kong. Ze besprak destijds een ‘sandbox’ voor cryptocurrencybeurzen. Zo kunnen wetgevers en vertegenwoordigers uit de crypto industrie manieren bespreken hoe toezicht te houden op digitale valuta.

Ze zegt hierover: ‘Het kader zal het mogelijk maken om virtuele activahandelplatforms te reguleren door de SFC, een belangrijke ontwikkeling die voortbouwt op een manier die ik vorig jaar op hetzelfde moment heb geschetst.’

Waarom is dit belangrijk?

Twee jaar geleden verbood de Chinese overheid de handel in cryptocurrency. De meeste crypto traders uit China zijn verhuisd naar Hong Kong, om daar hun werk voort te zetten. Veel Chinese investeerders handelen in cryptocurrency’s via over-the-counter (OTC) handelsplatformen in Hong Kong, daar gebruiken ze voornamelijk stablecoins zoals Tether (USDT) voor. Deze worden met een kleine premie gekocht en verkocht.

De nieuwe richtlijn zal naar verwachting een positief effect hebben op de meeste beurzen in Hong Kong zoals Huobi. Al deze beurzen kunnen nu nog meer diensten en producten aanbieden aan beleggers van het Chinese vasteland.

Blauwdruk voor de rest van de wereld

Het zou ook kunnen betekenen dat het praktischer, veiliger en betrouwbaarder wordt voor investeerders om bitcoin en andere cryptocurrency te kopen.  Voor nu is het nog even afwachten hoe het regelgevingkader er in detail uit gaat zien. Wij houden je op de hoogte met updates in dit artikel.

En mochten deze nieuwe regels goed uitpakken voor zowel Hong Kong als de crypto-gemeenschap, dan kan dit wel eens de blauwdruk worden voor meerdere landen.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.