Hoogleraar: ‘Bitcoin is een ecologische ramp’ en ‘het lost geen enkel probleem op’

De één is een gigantisch voorstander van bitcoin, en de ander heeft er een enorme hekel aan. Er lijkt bijna geen middenweg in te zitten. Zo zien we nu weer, nu Hans-Joachim Voth, hoogleraar economie aan de Universiteit van Zürich, zegt dat bitcoin eigenlijk geen enkel probleem oplost. Waarom denkt hij dat?

Bitcoin lost niks op

Bitcoin heeft in zijn 13 jaar bestaan veel losgemaakt, waardoor vrijwel de hele wereld wel eens over deze oranje munt heeft gehoord. Velen zijn zeer kritisch over de marktleider van de cryptomarkt, en zo ook economen. Een hoogleraar genaamd Hans-Joachim Voth heeft vandaag van zich laten horen in een YouTube video.

Hoewel hij erkent dat blockchain enkele voordelen heeft, gelooft hij niet dat bitcoin – of andere cryptocurrency’s – geld kan vervangen. Hiermee bedoelt hij natuurlijk het fiat-geld dat gereguleerd wordt door overheden (zoals de euro of dollar). Ook denkt hij niet dat bitcoin moderne geldproblemen kan oplossen.

Goudstandaard werkt niet

In het interview besprak Voth een theorie die suggereert dat de overheid veel problemen kan oplossen door geld te printen. Deze theorie suggereert dat dit kan zonder angst voor de gevolgen, aangezien de overheid de uitgever van de valuta is. Hier gaat Voth niet in mee, en hij verklaarde dat het aantrekkelijk, maar ongeloofwaardig is. Zelfs een goudstandaard (waarbij we alleen maar met goud zouden betalen) zou volgens hem niet lukken.

“Het belangrijkste punt van de goudstandaard is het wegnemen van het ‘rijbewijs’ van overheden en centrale banken en zeggen ‘nee nee nee, er is een soort volledig kunstmatig gekozen beperkte hoeveelheid van X, en dat beperkt hoeveel geld je kunt uitgeven, en dan wordt alles beter en ik denk dat dat dom is”, zo legt de econoom uit.

Het is een ecologische ramp

Toen kwam de vraag van of een Bitcoin-standaard (zoals El Salvador nu heeft) sommige van de problemen kan oplossen. “Ik zie gewoon geen enkel probleem dat wordt opgelost door cryptocurrency’s, zeker niet bitcoin, dat een ecologische ramp is, het is een ramp in termen van transacties. Maar ook Ethereum en alle andere cryptocurrency’s, dat zijn oplossingen, op zoek naar een probleem.”

Voth geeft wel toe dat “blockchain allerlei aantrekkelijke eigenschappen heeft”, maar het zou volgens hem geen fiat-geld vervangen.

Kasper is een journalist met een hart voor crypto. Hij filtert het brede scala van nieuws en zorgt dat dit op een begrijpelijke manier terecht komt bij het publiek. Dit doet hij vaak met onderbouwing van technische analyses.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.