Digital Currency Group sluit na 1 jaar vermogensbeheerder HQ Digital

De cryptomarkt beweegt snel en kent geen genade. Wat gisteren een mooi idee lijkt, kan vandaag alweer ingehaald zijn door de realiteit. Dat heeft de Digital Currency Group ondervonden, ze sluiten de deuren van HQ Digital, een dochteronderneming die net 1 jaar op de teller heeft.

Vermogensbeheerder met 3,5 miljard aan crypto

HQ Digital is een vermogensbeheerder voor digitale assets, ofwel cryptocurrency. Gisteren ontvingen alle klanten van de dochteronderneming een mailtje met het nieuws.

Op 2 januari 2022 werd HQ Digital opgericht en een half jaar later begon het zijn activiteiten. Volgens Kate Clark van The Informant had de vermogensbeheerder 3,5 miljard dollar aan crypto in beheer.

Door economie en crypto-winter

Clark publiceerde later een verklaring van een woordvoerder van de Digital Currency Group. Hier valt te lezen dat HQ Digital zou moeten sluiten vanwege de ‘bredere economische omgeving’ en de ‘langdurige crypto-winter.’

De woordvoerder zei ook dat de Digital Currency Group de dochteronderneming in de toekomst mogelijk nieuw leven zou kunnen inblazen. Ja ja.

De opgegeven redenen zijn wat ons betreft wel heel breed geformuleerd. Een jaar geleden was ook wel te voorspellen dat inflatie dit jaar een groot probleem zou spelen en dat de rentes omhoog zouden gaan. Ook waren begonnen de eerste contouren van de ‘crypto-winter’ zich te vormen.

Nevenschade van FTX

Moederbedrijf Digital Currency Group (DCG) is eigenaar van verschillende crypto bedrijven, waaronder Genesis Global Capital, ofwel cryptobeurs Genesis.

DCG is ook eigenaar van de nieuwssite CoinDesk, vermogensbeheerder Grayscale, het miningbedrijf Foundry, de wallet Luno en de institutionele handelsdesk TradeBlock.

In hetzelfde artikel waarin The Informant schrijft over het sluiten van HQ Digital, zeggen ze ook dat dit nevenschade kan zijn van de val van FTX. Hiermee lijken ze te verwijzen naar Genesis.

Genesis stopte opnames en aflossingen van leningen na de val van FTX in november. Dit had direct impact op Gemini Earn, een dienst die rente geeft aan klanten en wordt aangeboden samen met cryptobeurs Gemini.

Gemini en Winklevoss zien gat van 1,6 miljard dollar

De broertjes Winklevoss zijn de eigenaren van Gemini, en zij hebben een open brief gestuurd aan Barry Silbert, directeur van DCG. Cameron Winklevoss spreekt in de brief van een gat van 1,6 miljard dollar, waarbij Genesis in gebreke is. Moederbedrijf DCG zou dat geld namelijk oneigenlijk gebruikt hebben, maar Silbert ontkent.

De broers zien de bui al hangen, zij vallen niet onder de paraplu van DCG, maar zijn wel nauw verbonden met onder andere dochteronderneming Genesis.

Gisteren werd bekend dat Genesis 30% van het personeel heeft ontslagen, en dat zou waarschijnlijk zijn omdat het bedrijf op een faillissement afstevent.

Dit is die nevenschade waar The Informat over schreef. Hoewel Genesis altijd ontkend heeft dat ze geen leningen over en weer hebben gehad met FTX, gaven ze uiteindelijk toch toe dat het 175 miljoen dollar bij FTX had staan.

Leenbedrijven vallen een voor een om

Als Genesis besluit om faillissement aan te vragen, zal het een van de vele cryptobedrijven zijn die dit de afgelopen 12 maanden hebben gedaan. Verschillende kredietverstrekkers, waaronder Celsius en Voyager Digital, hebben afgelopen zomer faillissement aangevraagd. Andere bedrijven zoals FTX en BlockFi hebben de afgelopen maanden faillissement aangevraagd.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.