Categories: ICO

Waar je op moet letten bij een ICO en crypto scam, aldus de SEC

De SEC heeft een soort guideline gepubliceerd waarmee ze aan de hand van zes red flags cryptocurrency beleggers willen beschermen.

Gegarandeerd hoog rendement, echt!

Laten we beginnen met de waarschuwingen van de SEC. De eerste is een klassieker, je wordt gewaarschuwd voor beloftes van gegarandeerd hoog rendement, voor maar een kleine investering.

Als de bearmarkt ons iets heeft geleerd, is dat beleggen altijd risicovol is. Hoe hoger het potentiële rendement, hoe meer risico je loopt. Investeer daarom alleen geld wat je kan missen.

Maar het zou wel mooi zijn als beleggen geen risico’s met zich mee bracht, dan waren we nu allemaal rijk.

Doe niet zo ingewikkeld

De volgende red flag gaat over “ingewikkeld jargon” en ondoorzichtige project-pitches.

Deze waarschuwing was ten tijde van de ICO-gekte heel erg van toepassing. Veel investeerders, en zeker nieuwe crypto investeerders, doen de aanname dat als iets complex klinkt, het ook slim klinkt.

Einstein zei ooit: “If you can’t explain it to a six year old, you don’t understand it yourself”

Hoopvolle projecten, vol slimme koppen, zouden juist hun project heel simpel moeten kunnen uitleggen.

Wij van WC-eend…

De derde tip is om te controleren of het cryptobedrijf goedkeuring van de SEC heeft, en ook als zodanig genoemd wordt op hun website investor.gov.

Deze red flag is niet helemaal eerlijk. Veel goede projecten hebben moeite om een licentie te krijgen om zaken te doen in de VS. Een goed voorbeeld is de aanvraagprocedure van een BitLicense om in New York te kunnen handelen.

Lees meer over crypto regulering

Gebruik je verstand

De volgende drie tips doen een beroep op je gezonde verstand.

Klinkt een project of investeringsmogelijkheid ‘te mooi om waar te zijn?’ Volg dan je instinct, grote kans dat dit ook echt te mooi blijkt te zijn.

Krijg je uit het niets een berichtje op LinkedIn, of een mailtje van iemand die je niet kent? Staat het bericht vol spelfouten? En hoef je maar 1 ETH te versturen om een paar dagen later 2 ETH terug te krijgen? Ja.. doe dat gewoon niet.

Van deze red flags zijn voorbeelden te over. In augustus 2018 pakte de SEC de eigenaar van de ICO achter Tomahawkcoin aan. Deze ICO beloofde met de binnengehaalde investeringen olieboringen in California te financieren. Het bedrijf loog schaamteloos over de voorspelde olieproductie. Maar de whitepaper was gecompliceerd en voelde fris aan (waarschijnlijk vanwege crypto) waardoor investeerders toch ingestapt zijn.

Kijk ook uit voor beloftes van beroemdheden. Het gebeurt vaak genoeg dat er misbruik wordt gemaakt van de beeltenis of het merknaam van beroemdheden, om zogenaamd gratis coins weg te geven. De namen van Elon Musk, Vitalik Buterin, Twan Huys en Ruud Feltkamp zijn hier al voor gebruikt.

De laatste red flag waarschuwt voor druk om NU DIRECT te moeten kopen. Je wilt de boot immers niet missen. De SEC waarschuwt om je niet mee te laten slepen door dit sentiment. Ook wij adviseren dat je rustig de tijd neemt om je eigen onderzoek te doen.

HoweyCoins is het perfecte voorbeeld

Al deze waarschuwing komen samen op de site van ICO HoweyCoins. Bekijk het zelf op www.howeycoins.com. Dit project is het perfecte voorbeeld. Bij het openen word je direct begroet door verleidelijke tropische afbeeldingen. Ook wordt het FOMO-gevoel gekieteld door de aftellende timer, die het begin van de verkoop aangeeft.

Scroll je naar beneden dan zie je alle mooie beloftes, meer dan 1% dagelijks rendement, met Double 2% rendement voor Tier 1-beleggers. Je wordt een Tier 1-belegger als je in de pre-ICO fase al investeert. Je wordt toegelachen door een betrouwbaar ogend team en wat zogenaamde online bekendheden. En helemaal onderaan, staat dat de afgelopen twee pumps, een rendement hebben opgeleverd van meer dan 225 procent.

P.S. deze website is gemaakt door de SEC en dient als voorbeeld voor scams.

Jerrymie Marcus

Jerrymie Marcus heeft een journalistieke achtergrond en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce en VPRO.

Recent Posts

Bitcoin koers analyse: Op naar de hoogste prijs ooit of eerst terug naar 7.200 euro?

Het lijkt nu stilte voor de storm voor bitcoin. De koers lijkt niet veel te bewegen, afgezien van de daling…

3 uur ago

Ethereum koers stijgt met 15 procent, bijna 200 dollar (181 euro)

De waarde van ether is sinds het begin van september met bijna 15 procent toegenomen. De koers schuurt tegen de…

8 uur ago

Tim Draper noemt bitcoin prijs van 250.000 dollar conservatief

Durfkapitalist Tim Draper blijft immer optimistisch over de koers van bitcoin. Eerder voorspelde hij dat de prijs van bitcoin binnen…

9 uur ago

Bitcoin minen verboden in Chinese regio Binnen-Mongolië

Lokale Chinese regeringsbeambten hebben besloten om het minen van bitcoin in de regio Binnen-Mongolië te verbieden. Huh, Binnen-Mongolië? Binnen-Mongolië, ook wel Zuid-Mongolië genoemd,…

10 uur ago

Tone Vays: koersen van alle altcoins zakken naar nul en Bakkt helpt bitcoin niet

BTC Nieuws was afgelopen weekend in Riga, de hoofdstad van Letland, om verslag te doen van de Baltic Honey Badger…

1 dag ago

D-day voor Libra vandaag: makers cryptocurrency van Facebook in gesprek met centrale banken

Vandaag is een belangrijke dag voor Libra, de digitale munt die Facebook wil lanceren. Vertegenwoordigers van de Europese Centrale Bank…

1 dag ago