ICON (ICX) krijgt een rebrand en wordt SODAX
Als je al een tijdje meeloopt in de cryptowereld, dan zegt de naam ICON of ICX je vast nog wel iets. In januari 2018 stond de koers op z’n hoogste punt ooit: ongeveer 11 euro per munt. Inmiddels is dat net een dubbeltje, zo’n 0,097 euro. Ouch.
ICON stond ooit bekend als het “Koreaanse Ethereum” en was megapopulair tijdens de grote ICO-gekte. Maar de laatste jaren was het vooral stil rondom het project. Tot nu dan, want ICON is een soort van terug. Het gooit het roer compleet om met een rebrand naar SODAX.

ICON heet nu SODAX
ICON heeft zich omgedoopt tot SODAX. En met die nieuwe naam komt ook een nieuwe strategie. Waar het eerst zijn eigen blockchain (Layer-1) draaide, stapt het nu helemaal over op Sonic, een snellere en goedkopere blockchain die wél compatibel is met Ethereum.
Waarom die overstap? Heel simpel gezegd: het is goedkoper, efficiënter en minder stressvol. Oprichter Min Kim legt uit dat ze in 2017 nog wel móesten bouwen aan hun eigen blockchain, omdat er toen weinig alternatieven waren. Maar inmiddels zijn er betere opties. “Het is alsof je zelf een fabriek gaat bouwen, terwijl je het werk ook kunt uitbesteden aan iemand die daar al jaren goed in is.”
Wat is Sonic eigenlijk?
Sonic is de opvolger van het bekende project Fantom. Ook daar hebben ze dus een naamswijziging doorgevoerd. Sonic richt zich op snelle en goedkope transacties en draait op de Ethereum-standaard (EVM), wat het makkelijk maakt voor ontwikkelaars om er apps op te bouwen.
Met de nieuwe koers komt ook een nieuwe munt. De oude ICX-tokens worden op termijn ingewisseld voor de nieuwe SODA-token. En die heeft een interessante belofte: SODA-houders krijgen straks 90 procent van de transactiekosten die op het Sonic-netwerk worden gemaakt. Dat maakt het voor investeerders weer wat aantrekkelijker.
Belangrijk: SODA en Sonic zijn aparte projecten, maar werken wel nauw samen. Sonic zorgt voor de infrastructuur, terwijl SODAX zich volledig richt op DeFi (decentralized finance) en liquiditeitsoplossingen. Denk aan apps waarmee je kunt handelen, sparen of lenen, zonder tussenkomst van een bank.
Een eigen blockchain is duur
ICON (nu dus SODAX) was ooit een van de grootste cryptoprojecten ter wereld, maar is in een paar jaar tijd bijna 99 procent in waarde gezakt. Volgens Kim komt dat doordat ze te veel hooi op hun vork namen. Een eigen blockchain bouwen én onderhouden is duur, ingewikkeld en tijdrovend. De nieuwe aanpak is simpeler: richt je op het product, laat de infrastructuur over aan een specialist.
“Het is alsof Apple z’n eigen chips zou gaan maken,” zegt Kim. “Dat doen ze niet, daar hebben ze bedrijven als TSMC voor. Wij doen nu hetzelfde: we focussen op wat we goed kunnen en laten de rest over aan anderen.”

Gaan meer crypto-projecten dit doen?
Volgens Kim wel. Hij denkt dat de tijd van allerlei losse blockchains voorbij is. Alleen grote namen als Ethereum en Solana blijven over als echte Layer-1-spelers. De rest zal hun technologie uitbesteden en zich focussen op gebruiksvriendelijke producten. En als we kijken naar de markt van vandaag, klinkt dat eigenlijk best logisch.