Worden IEO’s en STEO’s de nieuwe trends in cryptocurrency? Een analyse

Er wordt steeds meer geld opgehaald door crowdfunding via gereguleerde crypto exchanges. Deze zogenaamde IEO’s worden ook steeds vaker gehouden. In dit artikel duiken wij de cijfers in en laten wij zien dat de IEO een waardige opvolger is van de ICO.

Veel verschillende type investeringen

Maar eerst, wat betekenen al deze afkortingen?

  • ICO: Initial Coin Offering. Op eigen houtje een crowdfund houden. Investeerders ontvangen tokens.
  • IEO: Initial Exchange Offering. Hetzelfde als een ICO maar dan op een online crypto exchagne.
  • STO: Security Token Offering. Aandelen in de vorm van tokens.
  • STEO: Security Token Exchange Offering. Zelfde als STO maar dan via een exchange.
  • IPO: Initial Public Offering. Eerste keer dat een bedrijf aandelen aanbiedt via de traditionele effectenbeurs.

In 2017 waren ICO’s heel populair en twee jaar later lijkt die markt opgedroogd te zijn. Daarvoor in de plaats gekomen is de IEO. De afgelopen zes maanden zijn er al meer dan 65 IEO’s geweest. Hiervan hebben 40 hun softcap (minimaal aantal tokens dat ze willen verkopen om het project te starten) of zelfs hun hardcap (maximaal aantal tokens dat ze uitgeven) bereikt.

De komende drie maanden worden 15 nieuwe IEO’s gelanceerd. Opvallend is dat de helft van deze nieuwe IEO’s zijn van projecten die eerder een succesvolle IEO hebben gehouden. Hiermee proberen ze dus voor de tweede of derde keer meer investeerders aan zich te binden.

Alles bij elkaar opgeteld zijn er de afgelopen drie jaar 245 IEO’s geweest met een gezamenlijke opbrengst van 3,4 miljard dollar.


Altijd op de hoogte van het laatste cryptonieuws?

Volg ons op Telegram


Meerdere IEO’s per project

Er zijn voordelen en nadelen te bedenken, waarom je een IEO start in plaats van een ICO. Een van de voordelen is dat je mee kan liften op de marketingmachine van de exchange waar je je tokens op wilt verkopen. De exchange heeft hier namelijk ook een groot financieel belang bij.

Neem als voorbeeld een exchange zoals Binance. Niet alleen moet een project een flink bedrag neerleggen om hun IEO te mogen aanbieden op die beurs, investeerders kunnen alleen maar deelnemen aan een IEO als ze BNB investeren in het project. Dat is de coin van Binance zelf.

Exchanges stimuleren niet alleen IEO’s, maar ook meervoudige IEO’s. Dus meerdere investeringsrondes. Dit lijkt op hoe de reguliere financiële markt ook werkt: Bij een beursintroductie (IPO) haalden grote bedrijven meerdere keren geld op.

Nieuw concept

Omdat de cryptomarkt voortdurend in ontwikkeling is, overwegen veel projecten hun IEO rondes te herhalen, vooral als de vorige succesvol was. Hier is nog geen naam voor verzonnen. Soms wordt het simpelweg een tweede IEO genoemd, in dat geval vindt de IEO plaats op dezelfde beurs als waar de eerste IEO ook werd gehouden. Maar er zijn ook zogenaamde multilaunchpad IEO’s. Dan houdt een project meerdere investeringsrondes op verschillende beurzen.

Een voorbeeld van multilaunchpad is Robee. Zij zijn bezig met hun derde IEO. Oprichter Artem Popov:

“Bij het promoten van een echt product is het erg belangrijk om het aan een groot publiek aan te bieden. Als je echt een sterk en interessant idee hebt, moet je gelijke kansen bieden aan gebruikers uit verschillende regio’s om deel te kunnen nemen. Voor dit doel is het uitvoeren van IEO op verschillende beurzen een perfecte match.”

Security’s aanbieden op exchanges

Een ander nieuwe ontwikkeling is de STEO. Dreamr kondigde vorige maand de eerste STEO ooit aan, en deze wordt gehouden op de exchange van IDCM. Chris Adams, CEO van Dreamr:

“IEO heeft de verouderde ICO vervangen en heeft zich gevestigd als een alles-in-één methode om investeringen aan te trekken, die aan de beveiligingsnormen voldoen en als een betrouwbare manier dienen om een ​​token uit te geven, aan te bieden en te verhandelen. STEO is slechts een uitgebreide versie van IEO die de beursaanbieding combineert met de investeringsaantrekkelijkheid van het STO-model. Ik denk dat veel traditionele beurzen al jaren zoiets willen doen.”

ICO’s mogen dan kapot gereguleerd zijn en op het randje van uitsterven staan, de markt lijkt zich goed aan te passen. Voor bedrijven op zoek naar crypto investeringen, en voor happige investeerders lijkt altijd wel een plek te zijn.

Disclaimer: dit artikel is niet bedoeld als investeringsadvies. Doe goed onderzoek voor je je inlaat met IEO’s en dergelijken.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.