Bitcoin-inbraak in IJsland: 600 mining computers gestolen
In de periode van december tot en met januari zijn zeshonderd mining computers gestolen uit een datacentrum in IJsland. De politie van IJsland spreekt van een van de grootste serie van diefstallen ooit in het land. ‘Dit hebben we nog nooit op deze schaal meegemaakt,’ zegt politiecommissaris Olafur Helgi Kjartansson, ‘Alles wijst erop dat dit een uiterst georganiseerde misdaad is.’
Elf mensen zouden zijn gearresteerd, waaronder een beveiliger die werkzaam is bij het datacentrum op het schiereiland Reykjanes. De mining computers zijn bij elkaar twee miljoen dollar waard, maar door het gebruik van de computers voor het minen van bitcoins kan de apparatuur meer winst opleveren voor de criminelen.
Stroomkosten
Door de lage stroomkosten en lage temperatuur is IJsland een erg populair land om bitcoins te minen. Mining apparatuur kost namelijk veel stroom en geeft veel warmte af. Dit is voor veel mining pools de reden om IJsland als locatie te kiezen voor hun apparatuur.
De misdaden zijn een tijd geleden al gepleegd. De autoriteiten hebben er echter bewust voor gekozen om het nieuws tot deze week niet bekend te maken, in de hoop dat de criminelen zich zelf zouden gaan melden.
De IJslandse politie houdt nauwlettend het stroomverbruik van het eiland in de gaten. Ongebruikelijk hoge waardes in het stroomverbruik kunnen de locatie van de miners namelijk prijsgeven. Om dezelfde reden blijft de politie ook het internetgebruik in IJsland goed in de gaten houden.
Regulering bitcoins
De bitcoin inbraak zorgt voor veel ophef in Europa. In Edinburgh liet Mark Carney, gouverneur van de Bank van Engeland, zich afgelopen vrijdag vernietigend uit over bitcoins en andere cryptocurrencies. Volgens hem moeten deze digitale munten door regelgevers op dezelfde manier worden gemonitord als andere financiële activa.
Carney sprak over een ‘wereldwijde speculatieve manie’ door de opkomst van nieuwe cryptocurrencies. Cryptomunten moeten zich volgens de gouverneur ‘aan dezelfde normen’ houden als de rest van het financiële systeem.