Onderzoek Deutsche Bank: cryptocurrency’s vervangen fiatgeld in 2030

Overheden, banken en creditkaartmaatschappijen hebben allemaal hetzelfde doel: zorgen dat contant geld uit de maatschappij verdwijnt. Dat is één van de redenen waarom Deutsche Bank in een rapport claimt dat digitale valuta contant geld in 2030 volledig zullen vervangen.

Stel je 2030 voor

Dit staat in het rapport genaamd Imagine 2030, geschreven door Jim Reid. Reid is het hoofd van Fundamental Credit bij Deutsche Bank en hij kijkt naar 2030. Hoe ziet de wereld en zijn economie er dan uit? Hij kijkt hierbij naar de rol van fiat, drones, voedsel, plastic, schulden, klimaat en de invloed van China en India. Maar hij draagt ook oplossingen aan waaronder cryptocurrency’s en een zes uur durende werkdag.

Digitaal maar toch privacy

Reid schrijft dat mensen op zoek zijn naar contantloze betaalmethodes die ook nog een mate van privacy bieden. Dat is de reden waarom burgers kunnen kiezen voor cryptocurrency’s.

Om ​​breder geaccepteerd te worden, moeten digitale middelen drie grote hindernissen overwinnen.

  1. Overheden, politici en regelgevers moeten cryptocurrency’s serieus nemen en legitimeren.
  2. De prijzen moeten stabieler worden.
  3. Er moet vraag naar zijn vanuit de globale betaalmarkt.

De onderzoeker denkt dan ook dat partnerschappen met grote stakeholders zoals mobiele apps en kaartproviders deze ontwikkelingen mogelijk maken.

Uitdagingen te over

Tegelijkertijd wees Reid op dat breedgedragen adoptie nieuwe uitdagingen met zich meebrengt. Hij ziet bedreigingen en uitdagingen die niet zomaar op te lossen zijn. Denk aan de afhankelijkheid van elektriciteit, cyberaanvallen en een digitale oorlog.

“Als dat gebeurt, kan de grens tussen cryptocurrency’s, financiële instellingen en de publieke en private sector vervagen,” schreef Reid.

Landen willen eigen cryptocurrency

De contouren van zijn toekomstvisie beginnen al vorm te krijgen. Vrijwel elke regering en centrale bank ter wereld spreekt over nationale digitale valuta’s. Vandaag zei Haruhiko Kuroda van de Bank of Japan dat er geen vraag is naar een centrale bank digitale valuta (CBDC) in het land.

Kuroda zuigt dit niet zomaar uit zijn duim, hij zegt dat de bank technisch en juridisch onderzoek heeft verricht.

De Britse Maagdeneilanden kiezen voor een meer proactieve benadering van CBDC’s. Het land ontwikkelt een digitale valuta in samenwerking met blockchain-startup LifeLabs.

De centrale bank van Frankrijk is van plan om in 2020 te experimenteren met een CBDC voor financiële instellingen. En er is een Duits wetsvoorstel dat Duitse banken cryptocurrency’s mogen verkopen en bewaren.

Lees hier de huidige staat van de wereldwijde CBDC’s.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.