IMF noemt digitale currency’s één van prioriteiten voor 2020

In onderstaande videoboodschap somt econome Kristalina Georgieva de prioriteiten van het Internationaal Monetair Fonds voor 2020 op. Al deze doelen moeten de gezondheid van de wereldeconomie bevorderen.

Georgieva zegt dat ‘om een ​​gezonde wereldeconomie voor de 189 lidstaten te stimuleren, moeten leiders gelijke tred houden met de feitelijke ontwikkelingen in fintech, inclusief digitale valuta’s.’

Erkennen van innovatie beter dan ontkennen

Hoewel niet direct uitgesproken, doelt Georgieva op cryptocurrency’s en op CBDC’s. Dit zijn crypto’s in beheer van een centrale bank. Het IMF heeft zich vaker uitgesproken over fintech. Ook spoort de organisatie landen al langer aan om de overgang naar het digitale tijdperk te omarmen. Afgelopen september sprak Lagarde, oud-voorzitster van het IMF, zich ook uit over digitale valuta:

‘In deze omgeving moeten centrale banken en toezichthouders de veiligheid van de financiële sector waarborgen, maar ook openstaan voor kansen die verandering biedt. In het geval van nieuwe technologieën – inclusief digitale valuta’s – betekent dit dat we alert moeten zijn op risico’s op het gebied van financiële stabiliteit, privacy of criminele activiteiten, en moeten zorgen voor passende regelgeving om technologie naar het algemeen belang te sturen. Maar het betekent ook het erkennen van de bredere sociale voordelen van innovatie en hen ruimte geven om zich te ontwikkelen.’

Er zijn al alternatieve platformen

Ondanks de steun van het IMF voor digitale activa, zegt de belangrijkste econoom van de organisatie, Gita Gopinath, dat het een tijdje zal duren voordat al deze ontwikkelingen en innovaties gemeengoed worden.

Gopinath publiceerde onlangs een column in de Financial Times. Hierin schreef ze dat digitale valuta van centrale banken en digitale geld van techbedrijven de industrie een boost kan geven. Vooral op het gebied van de huidige ‘langzame, kostbare en lastige’  grensoverschrijdende betalingen. Maar ze schrijft ook dat het nog heel erg lang kan duren, voordat een digitale munt de dollar van de troon kan stoten.

‘Digitale valuta uitgegeven door grote technologiebedrijven zouden ongetwijfeld een aantal voordelen hebben ten opzichte van fiat-valuta. Grootschalige aanbiedingen zoals het Chinese WeChat Pay bieden een naadloze integratie van meerdere services op één platform, gecombineerd met een goedkoop en gebruiksvriendelijk betalingssysteem. Toch is de waarschijnlijkheid dat iemand een afzonderlijke rekeneenheid zou krijgen losgekoppeld van een fiat-valuta, klein, niet in de laatste plaats vanwege complexe regelgeving en jurisdictie.’

Eigenlijk gek dat ze niet doelt op Libra, maar op de al bestaande Chinese betaaloplossingen. Aan de andere kant, ook in Nederland zie je steeds meer stickers op winkelramen waarop staat dat WeChat Pay en AliPay geaccepteerde betaalmogelijkheden zijn. Wat dat betreft heeft Libra nog een lange weg te gaan.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.