IMF directeur: ‘Deze crypto-winter gaan er nog meer stablecoins ten onder’

Internationaal Monetair Fonds (IMF) directeur Tobias Adrian gelooft dat algoritmische- en ongedekte stablecoins een grote dreiging voor investeerders zijn. Het is volgens Adrian goed mogelijk dat er deze crypto-winter nog enkele stablecoins onderuitgaan.

Problemen op komst?

In gesprek met Yahoo Finance op 27 juli schijnt Tobias Adrian zijn licht over de staat van de cryptomarkt. “Het is mogelijk dat we nog enkele verkoopgolven te verwerken krijgen, zowel in crypto-assets als in risico-assets en aandelen. Verder kunnen er wat digitale munten falen, waarbij algoritmische stablecoins in het bijzonder kwetsbaar zijn”, aldus Adrian tegenover Yahoo Finance.

Verder geeft Adrian aan ook zwakte te zien bij door fiatgeld gedekte stablecoins, waarna hij specifiek naar Tether refereert. Adrian claimt dat Tether en enkele andere stablecoins niet “één op één” gedekt zijn met Amerikaanse dollars. Later in het gesprek geeft Adrian ook zijn visie op de wijze waarop de sector volgens hem gereguleerd moet worden.

Wereldwijde aanpak

Als het aan Tobias Adrian ligt, dan moet er voor crypto-wetgeving een wereldwijde aanpak komen. Dat acht hij nodig, omdat dat de enige manier is om investeerders goed te beschermen. Ook over de manier waarop heeft Adrian ideeën. “Het is lastig om voor iedere cryptocurrency te bepalen of deze kwalificeert als effect, daarom moeten wetgevers zich focussen op de verantwoordelijkheid van beurzen”, aldus Adrian.

Het is volgens Adrian aan de beurzen om de munten die ze op hun platform noteren te onderzoeken en er zeker van te zijn dat het geen onzin is. Hoe hij dat precies voor zich ziet is niet duidelijk. Uiteindelijk kun je als beursplatform immers niet alles van een project weten.

Terra USD en de aan het ecosysteem gekoppelde LUNA token waren samen ook 40 miljard dollar waard. Vrijwel niemand had het instorten van dat protocol zien aankomen. Anders was het nooit 40 miljard dollar waard geworden. Je kunt niet van handelsplatformen verwachten dat ze altijd zekerheid bieden. Al zou een bepaalde mate van onderzoek niet schadelijk kunnen zijn. Daar moeten dan wel standaarden voor komen.

Terra USD niet de enige gevallen stablecoin

Tobias Adrian voorspelt deze crypto-winter dus nog meer vallende stablecoins. De meeste mensen weten dat Terra USD dit jaar is geïmplodeerd, maar weinigen zijn op de hoogte van de DEI stablecoin van Deus Finance. Dit project is ook in mei ingestort en staat nu op 0,18 dollar. Eerder deze maand zei Sam Kazemian, de oprichter van Frax Finance, tegen Cointelegraph dat hij gelooft dat pure algoritmische stablecoins “gewoon niet werken.”

Interessant is dat Frax Finance de eigen FRAX stablecoin heeft die gedeeltelijk gedekt is en gedeeltelijk algoritmisch. FRAX gebruikt de USD Coin van Circle als deel van hun onderpand. Ook DAI, een decentrale stablecoin van het Maker Protocol, maakt gebruik van USDC. Hoe meer zij hun market cap weten uit te breiden, hoe meer USDC er nodig is.

Ergens zorgt dat ook weer voor een risico voor USDC. Stel dat bijvoorbeeld FRAX of DAI instort, dan is er een kans dat USDC meegaat. Met name als de markt niet op de hoogte is van het omvallen van één van de twee. Maar die kans lijkt klein. Ook Kazemian ziet dat als het enige grote gevaar voor het ecosysteem.


Thom heeft een juridische achtergrond, maar heeft de focus na zijn rechtenstudie volledig op bitcoin gelegd. Nu vult hij zijn dagen vooral met het lezen en schrijven over bitcoin. Thom bewaart zijn bitcoin niet thuis, maar in meerdere veilige kluizen. Verder heeft hij sinds kort ook een eigen nieuwsplatform.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • Reserve Rights (RSR) is tot nu toe de enige coin die echt doet wat nodig is om een fundamenteel goede stable coin neer te zetten imo. CEO Nevin Freeman voorspelde de crash van Luna al geruime tijd geleden obv de mankementen die een algo stable met zich meebrengt.

    30 juli 2022