IMF positief over cryptocurrencies

Christine Lagarde, de voorzitter van het Internationaal Monetair Fonds, is gematigd positief over cryptocurrencies. Dit schrijft ze in haar laatste blogpost. In de blogpost benadrukt ze verschillende voordelen van crypto. Ook ziet ze wel toekomst in cryptocurrencies die uitgegeven worden door de overheid.

Opvallend

De uitspraken van Christine Lagarde zijn opvallend. De bankenwereld is normaal gesproken huiverig over deze nieuwe ontwikkelingen. Zeker als je bedenkt dat Lagarde in maart van dit jaar alleen maar de negatieve kanten van cryptocurrencies heeft belicht. Ze had het toen over geld witwassen, terrorisme en economische instabiliteit.

Snelle en goedkope transacties

In haar laatste blogpost pleit de voorzitter van het IMF voor een meer evenwichtige aanpak tegenover cryptocurrencies. Ze zegt dat cryptocurrencies verschillende voordelen hebben. ‘Crypto-activa zorgen voor snelle en goedkopere financiële transacties, terwijl ze een deel van het gemak van contant geld bieden.’

De uitspraak kan met een korreltje zout genomen worden. Net zoals de leden van de G20 noemt Lagarde cryptocurrencies namelijk geen valuta maar activa. Ze beschouwt crypto dus meer als vermogen of aandeel dan als betaalmiddel.

Geen direct gevaar

Daarnaast ziet de voorzitter van het IMF geen risico in crypto: ‘

Onze voorlopige inschatting is dat crypto-activa nog geen direct gevaar vormen. Dit komt omdat crypto-activa nog steeds een kleine voetafdruk hebben en slechts beperkte koppelingen met de rest van het financiële systeem bezitten.’

Cryptocurrencies uitgegeven door overheid

Christine Lagarde ziet de voordelen van cryptocurrencies wel in. Maar dit betekent niet dat ze achter het systeem van decentrale cryptocurrencies staat.

Uit haar blogpost kunnen we opmaken dat zij meer ziet in een systeem waarin centrale banken crypto uitgeven: ‘Wanneer privaat uitgegeven crypto-activa risicovol en onstabiel blijven, kan er een vraag zijn naar centrale banken om digitale vormen van geld te bieden. Dit idee zullen we onderzoeken in het komende Global Financial Stability Report.’

Delen:

Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.