IMF waarschuwt (weer) voor cryptocurrency en benadrukt belang van euro en dollar

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft gewaarschuwd voor de risico’s van cryptocurrency’s en benadrukt het belang van fiat-valuta. Gisteren schreef het IMF een blogpost waarin de organisatie stelt dat soevereine fiat-valuta altijd gewaardeerd en beschermd moet worden boven cryptocurrency.

IMF is een machtige organisatie

Het IMF is een internationale organisatie die zich inzet voor internationale samenwerking op het gebied van financiën. Het IMF biedt financiële steun aan landen die in financiële moeilijkheden verkeren en helpt landen hun economieën te verbeteren.

Je kan dus wel stellen dat het IMF een machtige organisatie is die grote invloed heeft op de wereldeconomie. Ondanks de nobele insteek, krijgt het IMF terecht ook veel kritiek.

Zo zou het IMF te veel gericht zijn op de belangen van de rijke landen. Het IMF stelt te veel eisen aan landen die financiële steun ontvangen, waardoor ze hun economieën moeten hervormen op een manier die niet altijd in hun belang is. Daarnaast is het IMF niet transparant en democratisch genoeg.

Bitcoin is bedreiging in ogen IMF

In de ogen van cryptoliefhebbers is het IMF vooral bezig met zijn eigen plekje beschermen. Dat doen ze door bijvoorbeeld technologisch vooruitstrevende cryptocurrency’s zoals Bitcoin tegen te houden.

Het IMF schrijft dat het bezorgd is over de risico’s van crypto-assets. Crypto’s worden niet gereguleerd door overheden. Dit maakt ze volgens het IMF kwetsbaar voor fraude en manipulatie. Ook wijzen ze op de volatiliteit van de waarde, crypto’s kunnen snel op en neer gaan en dat maat ze een onveilige investering.

Crypto mag geen landelijk betaalmiddel worden

Het IMF is ook bezorgd over het potentieel van crypto om de nationale soevereiniteit van landen te ondermijnen. Als crypto’s als wettig betaalmiddel zouden worden aanvaard, zouden ze kunnen worden gebruikt om geld te witwassen en andere illegale activiteiten te financieren.

De verdediging tegen de vervanging van soevereine valuta’s is het in stand houden van robuuste, vertrouwde en geloofwaardige binnenlandse instellingen. Transparante, consistente en coherente monetaire beleidskaders zijn cruciaal voor een effectief antwoord op de uitdagingen van crypto-activa.

Bovendien zouden crypto’s de controle van overheden over de geldhoeveelheid en de rentetarieven kunnen ondermijnen. Eerlijk is eerlijk, dit laatste kunnen we niet ontkennen want dit is exact de reden waarom de meeste mensen geloven in de droom die Bitcoin heet.

Het IMF ziet de bui al hangen en roept landen op om de integriteit van hun financiële systemen te handhaven en het gebruik van crypto als wettig betaalmiddel te vermijden.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.