India wil bitcoin weer verbieden, nu investeerders crisis ontvluchten

De Economic Times schrijft dat het Indiase ministerie van Financiën bitcoin misschien weer wil verbieden. Het departement wil het voorstel doorsturen naar het topkabinet, dat rechtstreeks opereert onder premier Narendra Modi.

Inconsequent beleid

Het gekke is dat dit eerdere berichten tegenspreekt. Een paar maanden geleden draaide het Hooggerechtshof van India juist een bitcoin verbod terug. Dit verbod kwam toen van de Indiase centrale bank. Het Hooggerechtshof zei destijds dat de maatregelen van de centrale bank niet proportioneel zijn. De centrale bank gebruikte het argument over witwassen en terrorisme financiering, maar kon geen enkel voorbeeld aandragen.

Toch was er in 2019 een ander voorstel, van een andere commissie, waarin de rol van bitcoin bij het witwassen van geld en de financiering van terrorisme werd opgemerkt. In de Economic Times staat dat het ministerie van Financiën nu op zoek is naar een effectiever en onomkeerbaar beleid om dergelijke risico’s in te dammen.

Crisis zorgt voor perfecte timing

Never waste a good crisis is vaak gezegd tijdens de coronacrisis. Dat geldt ook voor India, maar dan in het kwadraat.

De timing om juist nu bitcoin te willen verbieden is merkwaardig, want India wordt geconfronteerd met een van zijn grootste economische crises ooit.

Aangezien de op twee na grootste economie van Azië de langzaamste groei in meer dan tien jaar doormaakt, heeft ratingbureau Moody de status gedegradeerd tot Baa3. Ook andere bureaus, zoals Fitch en S&P, beoordelen India net boven junk bonds.

Analisten geven de schuld aan de wereldwijde pandemie, maar in werkelijkheid bestonden de economische problemen van het land al voor het virus. Een belangrijke zwakte is de kredietcrisis: een lange geschiedenis van slechte leningen die het hele banksysteem bedreigt.

Dit escaleerde in 2018 toen IL&FS, een financieringsbedrijf, bijna instortte en een spoor van slechte schulden achterliet. Ondertussen ging Dewan Housing Finance failliet vanwege soortgelijke problemen. In maart 2020 moest Yes Bank door de Modi-regering worden gered.

Vlucht naar bitcoin

Indiase beleggers kijken al naar manieren om hun geld van de Indiase markten af te halen. Met de verwachte langzame groei die leidt tot lagere rendementen op de obligatie- en aandelenmarkten, begint bitcoin een steeds aantrekkelijkere hedge te worden.

Dit wordt ook bevestigd door data van bitcoin beurzen Paxful en LocalBitcoins. Ze laten een behoorlijke stijging zien in de cryptohandel in India.

Hierboven zie je het dagelijkse handelsvolume van bitcoin in dollars in India. Paars is Paxful en blauw is LocalBitcoins. Sinds maart dit jaar werd er via Paxful voor 15,36 miljoen dollar aan crypto verhandeld en bij LocalBitcoins voor 14,5 miljoen dollar. De data komt van usefultulips.

Hiermee willen we niet direct suggereren dat India reactief handelt om er voor te zorgen dat meer investeerders in bitcoin stappen, maar je kunt je ogen hier ook niet voor sluiten.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.