Waarom India crypto kan verbieden, maar bitcoin niet kan stoppen

Verschillende overheidsorganen binnen de regering van India werken naar verluid aan een verbod op publieke cryptocurrencies.

Alles dan maar verbieden

Volgens een recent artikel in The Economic Times is een wetsvoorstel opgesteld en ingediend (Banning of Cryptocurrencies and Regulation of Official Digital Currencies Bill 2019). Dit voorstel wordt in de Indiase regering breed gedragen waaronder door het Department of Economic Affairs (DEA), de Central Board of Direct Taxes, centrale raad van indirecte belastingen, douane en de Investor Education and Protection Fund Authority.

De Indiase regering (en al haar onderliggende structuren) negeerde cryptocurrencies grotendeels tot 2016/2017. Toen ze de nieuwe technologie eenmaal serieus namen, was hun eerste reactie om een ​​verbod op “private cryptocurrencies” te overwegen. Het was onduidelijk wat er toen onder deze noemer zou moeten vallen, maar de overheid is sindsdien verder gegaan met hun focus op “private cryptocurrencies.”

De centrale bank van India bemoeide zich er uiteindelijk mee en verbood alle financiële instellingen van het onderhouden of ondersteunen van cryptogerelateerde bedrijven. Dit verbod maakte het moeilijk voor crypto-bedrijven om bankrekeningen te krijgen, betalingen te verwerken of zaken te doen met de Indiase roepie.

Digitale centrale roepie

Aan de andere kant overweegt de Indiase overheid wel om een digitale roepie te ontwikkelen. Als dit plan zou worden uitgevoerd, zou dit de grootste implementatie zijn van een ‘door de centrale bank uitgegeven digitale valuta’ in de geschiedenis.

Crypto is een bedreiging voor de status quo

Op dit moment overweegt de Indiase regering een absoluut verbod op alle “publieke cryptocurrencies.” En dit is iets om in de gaten te houden.

Regeringen krijgen nu door dat hun controle en macht worden bedreigd door cryptocurrencies. De grote vraag is hoe ze hierop zullen reageren. Hoe India dit vraagstuk oppakt kan een blauwdruk zijn van hoe andere regeringen dit aanpakken.

De situatie in India zal niet snel worden beslecht in het voordeel van bitcoin en andere crypto’s. Technologen wachten vol spanning op duidelijkheid over de regels, want voor bijvoorbeeld jonge programmeurs en ondernemers, kan dit een reden zijn om het land te verlaten en ergens anders hun heil te zoeken. Maar één ding is zeker, ongeacht de uiteindelijke beslissing, een gedecentraliseerde valuta zoals bitcoin kan niet zomaar gestopt worden.

Bitcoin als verzetsmiddel

Geen enkele overheid kan bitcoin afsluiten. Het is onmogelijk om alle servers van het bitcoin netwerk te verbieden. Er is geen CEO om te arresteren. Hun enige hoop is om maatregelen te treffen om bitcoin minder populair te maken. En daar is het misschien nu al te laat voor.

Decentralisatie is een geweldloos wapen van de mensen. Overheden kunnen dit niet stoppen, ze kunnen hier hoogstens aan wennen.

Meedoen met het verzet?

Join the resistance

Delen:

Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.

Deze site is gericht op de Nederlandse markt. Klik hier voor België.