India verliest markt van 13 miljard dollar als cryptocurrency aan banden wordt gelegd

Sidharth Sogani, de CEO van crypto en blockchain-onderzoeksbureau Crebaco Global Inc, doet een opvallende uitspraak. Hij gelooft dat India een markt van ongeveer 12,9 miljard dollar verliest als cryptocurrency in het land wordt verboden.

Hoe is dat bedrag opgebouwd?

Sogani deelt zijn bevindingen met nieuwsoutlet AMBCrypto. Zij schreven hier gisteren over. Onderzoeksbureau Crebaco Global heeft geanalyseerd hoeveel inkomsten bedrijven genereren als cryptocurrency juridisisch legaal zou blijven. Ook werd onderzocht wat het effect is van Indiase cryptobedrijven die naar het buitenland zijn verhuisd vanwege het bankverbod van de Reserve Bank of India.

AMBCrypto meldt dat de omzet die India laat schieten als volgt is opgebouwd:

  • Het aantal buitenlandse bedrijven waar Indiërs een hoge functie hebben, zoals bestuurders, oprichters, CTO’s: 93
  • Aan de hand van de bedrijfsplannen en whitepapers is berekend hoeveel inkomsten verwacht wordt: 4,9 miljard dollar
  • Ook zochten ze op LinkedIn naar Indiase blockchainprogrammeurs. Dat zijn er 3500. Gezamenlijk verdienen zij per jaar 2,1 miljard dollar
  • Er zijn ook 2650 Indiase content writers volgens LinkedIn.  Dit zou uitkomen op 1,27 miljard dollar
  • Verschillende andere functies:  4,5 miljard dollar

Wetsvoorstel niet te handhaven

Een kritische blik op de cijfers leert dat logica in de berekeningen soms ontbreekt en ook dat er veel aannames worden gedaan. Maar desalniettemin gaat India veel inkomsten verliezen. het rapport is gebaseerd op de huidige markt, hierin is de potentiële omvang van de cryptomarkt van over pakweg 5 of 10 jaar niet meegenomen.

Sogani gelooft dat India uiteindelijk zal worden gedwongen om cryptocurrency’s te reguleren in plaats van ze op grote schaal te verbieden. Het is onwaarschijnlijk dat India in staat is om een dergelijk verbod te handhaven:

Ze zullen het moeten reguleren, want als ze dat niet doen, kan je je afvragen hoe ze een verbod op een bevolking van 130 Crore zullen implementeren. Ze lijken niet de middelen te hebben om dat te doen, aangezien er in India 1,3 miljard mensen wonen.

(Red.: een crore is 10.000.000, ofwel tien miljoen. Zo worden grote getallen in het zuiden van Azië aangegeven. Dertig miljoen roepies wordt daar bijvoorbeeld aangegeven als 3 core roepies.)

Ondanks protest toch wetsvoorstel

Het wetsontwerp getiteld ‘Banning of Cryptocurrency and Regulation of Official Digital Currency Bill, 2019’ stelt een volledig verbod op elke vorm van cryptocurrency voor. De commissie verantwoordelijk voor het wetsvoorstel beveelt wel het gebruik van blockchain en delegated ledger technology voor. Het wetsontwerp ligt uiteraard niet goed bij de Indiase cryptogemeenschap.

De voorzitter op de dag van de officiële publicatie van het rapport tweette:

Sogani behoorde ook bij die bezorgde Indiase cryptogemeenschap. Hij heeft een presentatie gehouden voor de commissie en was onaangenaam verrast dat ze toch een verbod hebben aanbevolen.

“We hebben ook verschillende rapporten ingediend bij de Indiase regeringen en hebben het ministerie van Financiën (MoF) geraadpleegd via presentaties en rapporten. Desondanks was het verrassend om het concept in te zien. ”

Delen:

Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.