Indonesische unicorn Go-Jek richt zich op unbanked met cryptocurrency

Het Indonesische Go-Jek heeft het Filipijnse cryptobetaalbedrijf coins.ph gekocht. Go-Jek is een soort Uber, maar dan beter en op de brommer. Alles wat je kan bedenken, kan je bestellen met Go-Jek, zoals eten, masseurs, taxi’s, medicijnen, schoonmakers, etc. De naam Go-Jek is een afgeleide van ojek, de naam van motortaxi’s. Het duurt niet lang meer voordat je al deze diensten met crypto’s kan betalen.

Technologie om dagelijks leven te verbeteren

Volgens TechCrunch kocht Go-Jek een meerderheidsbelang in Coins.ph. Dit kostte meer dan 70 miljoen dollar. Nadiem Makarim, de baas van Go-Jek zei:

“De aankondiging van vandaag markeert het begin van onze betrokkenheid op de Filippijnen en de voortzetting van onze missie om technologie te gebruiken om het dagelijks leven te verbeteren en positieve sociale gevolgen te creëren.”

Een unicorn uit Indonesië

Go-Jek wordt gewaardeerd op meer dan tien miljard dollar en is het eerste Indonesische bedrijf met de Unicorn status. De Unicorn status is voorbehouden aan private startups die meer dan een miljard dollar waard zijn. De term werd in 2013 bedacht door venture capitalist Aileen Lee, die het mythische dier koos om de statistische zeldzaamheid van dergelijke succesvolle ondernemingen te vertegenwoordigen.

In 2017 nam Fortune Go-Jek op in de Forbes-lijst van 50 bedrijven die de wereld veranderden. Het bedrijf is al prominent aanwezig in Zuidoost-Azië en is van plan de Filipino- en Maleisische markten te betreden.

Vooral de drang om ook buiten de eigen landsgrenzen te groeien heeft voor de aankoop van Coins.ph gezorgd. Dit is een van de grootste cryptoplatformen van de Filippijnen. Zij hebben vijf miljoen geregistreerde gebruikers (ter vergelijking, BTC Direct heeft 350 duizend geregistreerde gebruikers).

Je kan beter samen groeien

De ambitie van Coins.ph lijkt wat dat betreft goed aan te sluiten op Go-Jek. Ron Hose is de oprichter van het cryptoplatform en het is ook zijn ambitie om uit te breiden in de rest van Zuidoost-Azie. Denk hierbij aan landen als Singapore, Thailand en Vietnam.

In een interview met TechCrunch zei Hose dat Coin.ph bezig was om aanvullende financiering te regelen toen de kans met Go-Jek zich voordeed.

“We moesten een beslissing nemen over hoe we onze business verder wilden laten groeien, en we hadden het gevoel dat we uiteindelijk samen met Go-Jek iets konden bouwen dat over het algemeen groter en beter is voor onze klanten.”

Het Go-Jek multi-platform ecosysteem bestaat uit verschillende bedrijven in diverse bedrijfssegmenten, waaronder ride-sharing, logistiek en digitale betalingen, om er maar een paar te noemen.

Een kans voor de unbanked én underbanked

Go-Jek voert via Go-Pay al meer dan 50 procent van de transacties in zijn ecosysteem uit via girale betalingsmogelijkheden. De overname van Coins.ph zorgt ervoor dat je nu ook op alle platformen van Go-Jek met cryptocurrency kan betalen.

Op veel plaatsen in Zuidoost-Azië blijft het grootste deel van de bevolking unbanked (geen bankrekening) of underbanked (wel een bankrekening, maar doen er niks mee). Meer dan 77 procent van de Filippino’s heeft geen bankrekening, maar een grotere meerderheid van de mensen heeft wel toegang tot mobiele telefoons.

Ook dat is belangrijk voor Go-Jek. Aldi Haryopratomo werkt voor dochteronderneming Go-Pay. Hij denkt dat dit een enorme kans is om klanten aan het bedrijf te binden die nog niet verbonden zijn aan het internationale, of nationale bankverkeer.

“We zijn verheugd om samen te werken met Coins.ph, een bedrijf dat ons ethos van het versterken van gemeenschappen deelt door meer mensen naar de digitale economie te halen. Het consumentengedrag in Indonesië is goed vergelijkbaar met in de Fillipijnen en we hopen, samen met Coins.ph, vergelijkbaar succes te hebben bij het versnellen van girale betalingen in de Filippijnen.”


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.