Ineenstorten van FTX zorgt voor financieel gat van 365 miljoen euro in de sportwereld

In navolging van de spectaculaire ineenstorting van FTX, zeggen veel sportteams hun overeenkomsten met het beursplatform op. In de periode van 2021 tot en met 2022 wist FTX zich aan veel grote namen uit de sportwereld te binden. Alles bij elkaar ging het om een bedrag van om en nabij de 365 miljoen euro aan sponsorovereenkomsten.

Grote namen

Onder andere Mercedes-AMG Petronas, het formule-1 raceteam van Mercedes, verbond zich in september 2021 aan FTX. Die overeenkomst is per 11 november reeds opgezegd. Het idee was om een samenwerking voor de lange termijn op te zetten tussen de partijen. Die samenwerking heeft het uiteindelijk iets langer dan één jaar volgehouden.

Onderdeel van de samenwerking tussen FTX en het formule-1 team van Mercedes was ook een NFT-collectie. Een deel van die tokens staan nu echter ook vast op het beursplatform van FTX, waardoor we kunnen concluderen dat dit allesbehalve een succes was.

Eén dag later besloten ook Miami-Dade County en Miami HEAT om de stekker uit de samenwerking met het beursplatform te trekken. FTX kocht in 2021 de naamrechten van het basketbal-stadion van Miami HEAT. De partijen tekenden een overeenkomst voor 19 jaar, die in totaal 135 miljoen dollar (ongeveer 132 miljoen euro) moest opleveren.

Nog meer ellende

Het bleef echter niet bij deze grote namen. Ook het Braziliaanse esports team Furia had zich voor de lange termijn aan FTX gebonden. Bij monde van poker-professional en mede-eigenaar van Furia, André Akkari, laat de esports-organisatie weten ook een streep door de samenwerking te zetten. In dit geval ging het echter om een relatief kleine overeenkomst van ongeveer 3 miljoen euro, die voor 1 jaar zou lopen.

Dan gaan we terug naar de basketbalwereld. De naamrechten van het stadion van Miami HEAT waren niet het enige wapenfeit van FTX in deze tak van sport. Ook de Golden State Warriors, een Amerikaans team dat uitkomt in de hoogste divisie, sloot in december 2021 een overeenkomst ter waarde van iets minder dan 10 miljoen euro met FTX.

Naast de genoemde overeenkomsten had FTX ook sponsordeals met Team SoloMid (esports), UC Berkeley (Amerikaanse universiteit), Major League Baseball (Amerikaanse honkbalcompetitie), Riot Games (ontwikkelaar van o.a. League of Legends), Washington Wizards/Capitals (sportteams in Washington) en enkele individuele atleten.

Vertrouwensdeuk voor de industrie

In totaal vallen hiermee voor ongeveer 365 miljoen euro aan sponsorovereenkomsten in het water. Eerder moesten we al concluderen dat de sponsordeals met sportteams weinig opleverden voor onder andere FTX. Nu blijkt dat het tegenovergestelde ook waar is. Vrijwel uit het niets moeten deze partijen op zoek naar nieuw kapitaal om het schip varende te houden.

De kans dat ze hierbij uitkomen bij andere crypto-bedrijven lijkt klein. Op dit moment zal het vertrouwen in de industrie een behoorlijke deuk opgelopen hebben in de sportwereld. Het ligt in de lijn der verwachting dat sportclubs op dit moment even de kat uit de boom kijken wat de crypto-industrie betreft.

Het is te hopen dat het omvallen van FTX wetgevers over de hele wereld op scherp heeft gezet. De industrie heeft passende wet- en regelgeving nodig om de consument te beschermen en schandalen als dat van FTX te voorkomen. Wat dat betreft mogen we ons gelukkig prijzen met de situatie in Nederland.


Thom heeft een juridische achtergrond, maar heeft de focus na zijn rechtenstudie volledig op bitcoin gelegd. Nu vult hij zijn dagen vooral met het lezen en schrijven over bitcoin. Thom bewaart zijn bitcoin niet thuis, maar in meerdere veilige kluizen. Verder heeft hij sinds kort ook een eigen nieuwsplatform.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.