‘Iedereen moet bitcoin hebben in beleggingsportefeuille’

Miljardairs en bitcoin, het is een soort liefde-haatrelatie en er lijkt geen ruimte voor nuance. Kijk maar naar Michael Saylor, zijn bedrijf kocht gisteren voor 500 miljoen dollar bitcoin. Maar Saylor is niet de enige die er zo over denkt. Ricardo Salinas Pliego, de op twee na rijkste man van Mexico, is ook van mening dat bitcoin een uitstekende investering is.

Net zo solide als goud

Tijdens een interview met José Rodríguez van Blockchain Land, zei Ricardo Salinas Pliego dat bitcoin een even solide investering is als goud. Hij zegt dat het eigenlijk niet eens een debat is als je de eigenschappen van bitcoin kent.

‘Naar mijn mening zijn alle voordelen die bitcoin heeft genoeg om het goud van de moderne wereld te worden … Het heeft geen zin om te discussiëren of het een valuta is of niet.’

Eindig, transporteerbaar en liquide

Ricardo Salinas stelt dat het feit dat bitcoin eindig is, gemakkelijk te vervoeren is en internationaal extreem liquide is, goede redenen zijn om het toe te voegen aan een beleggingsportefeuille. Eigenlijk zegt Salinas uit dat vanuit zijn oogpunt elke belegger bitcoin zou moeten bezitten:

‘Bitcoin is een asset met internationale waarde, dat wereldwijd met enorme liquiditeit wordt verhandeld. Om die reden zou het in elke portefeuille moeten zitten.’

Ricardo Salinas laat graag van zich horen over bitcoin. Hij is een van de eerste prominente Latijns-Amerikaanse zakenmensen die over bitcoin sprak en het op social media ondersteunde. Hij zei ook dat 10% van zijn liquide beleggingsportefeuille in bitcoin werd gehouden, wat natuurlijk geen kleinigheid is gezien zijn fortuin.

Is Salinas een maximalist?

Bitcoin is de enige cryptocurrency in het arsenaal van Salinis. Toen hem werd gevraagd naar het potentieel van ethereum en andere altcoins, was Salinas er niet van overtuigd dat ze beter kunnen presteren dan bitcoin. Hij legt uit dat de aard van ethereum inflatoir is.

‘De schaarste aan bitcoin, de 21 miljoen, is de sleutel tot alles. Daarom noem ik ethereum. Want zolang het geen eindige uitgifte heeft, zal ik ze niet geloven omdat ze meer kunnen uitgeven, en het actief wordt afgeschreven.’

Koopkracht verloren

Zijn afkeer tegen inflatoire crypto’s is hem ook meegegeven door zijn achtergrond. Salinis zag in zijn leven veel monetair misbruik door Latijns-Amerikaanse regeringen, ze gaven kunstmatig geld uit wat de koopkracht van de mensen op de lange termijn heeft geschaad.

‘Kijk, ik begon mijn professionele carrière in 1981. Destijds was de Mexicaanse peso 20 tegen 1 dollar. Vandaag zitten we op 20.000 dollar per dollar. En dat is hier, in Mexico, maar als we het in Venezuela, Argentinië of Zimbabwe doen, verliezen de cijfers alle proporties. Aangezien bitcoin een globaal en eindig goed is, is het veilig voor manipulatie door elke overheid, groep ontwikkelaars of centraliserende machtsentiteiten.’

Toch kijkt hij wel met een schuin oog naar andere projecten. Hij zei dat Monero en Zcash interessant zijn vanwege de privacy die ze bieden.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.