Inflatie van bitcoin zakt naar 50% van wereldgemiddelde na block halving

Crypto analist Mati Greenspan merkte op dat de jaarlijkse inflatie van bitcoin daalt van 3,65 procent naar 1,8 procent als gevolg van de bitcoin block halving. Deze vindt volgende maand al plaats.

Geldpers staan aan

Zolang er geen gekke dingen gebeuren, dan vindt op 12 mei de halvering van de beloningen voor miners plaats. Vanaf dat moment wordt de jaarlijkse inflatie van de grootste cryptocurrency dus ongeveer de helft van de wereldwijde inflatie.

Met inflatie bedoelen we geldontwaarding, elk jaar wordt al het geld op de wereld een paar procent minder waard. Dat komt onder andere doordat er meer geld bijkomt. Grote kans dat dit jaar de wereldwijde inflatie nog hoger zal zijn dan normaal.  Dit jaar moeten centrale banken door slecht beleid en het coronavirus gedwongen de geldpers aan slingeren.

Bitcoin heeft een voorspelbare pers

Terug naar analist Mati Greenspan. Hij tweette op 26 april dus dat de jaarlijkse inflatie van bitcoin daalt na de halving. Het wereldwijde jaarlijkse inflatiepercentage voor 2019 was 3,41% en is tot nu toe ongeveer 3,56% voor 2020.

De tweede alinea van zijn tweet is ook interessant. ‘Adoptie hoeft niet toe te nemen om de huidige prijs te behouden. Satoshi wist dit of had heel veel geluk.’

Of Satoshi geluk had of dit een vooropgezet spel is, misschien van beide een beetje. Satoshi wist in ieder geval wel waar hij aan begon toen hij een deflatoir (tegenovergestelde van inflatie) middel bedacht. Greenspans punt over dat meer adoptie niet nodig is, daarmee doelt hij op de waarde van bitcoin die gecreëerd wordt door afname van het aanbod. De balans tussen vraag en aanbod is de belangrijkste factor in een vrije markt om een prijs te bepalen. Maar die balans wordt schever als het aanbod afneemt. En als de koers stijgt, dan gaat de vraag naar bitcoin ook omhoog.

Goud is de volgende

Het lijkt er dus op dat de inflatie van bitcoin gunstiger wordt dan van fiatgeld. Na deze halving kan bitcoin zijn pijlers richten op goud. Maar dat is een kwestie van tijd, de afnemende inflatie van bitcoin is namelijk voorspelbaar. Op dit moment is de jaarlijkse inflatie van goud 2,5%.

Wil je meer weten over de inflatie van bitcoin? En wil je weten waarom onderstaande grafiek zo belangrijk is?

Zo werkt inflatie van bitcoin

 

Delen:

Jerrymie Marcus heeft een journalistieke achtergrond en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce en VPRO.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.