Wat Nederlanders in 2023 kunnen leren van Brazilianen: bescherming tegen inflatie
Als 2022 ons iets heeft geleerd, dan is het dat inflatie niet iets is wat alleen ver weg gebeurt. Iedereen in Nederland heeft aan in levenden lijve de gevolgen ervan kunnen ondervinden. Toch valt er nog genoeg te leren van hoe inwoners van landen die al langer hiermee te maken hebben omgaan met inflatie.
In dit artikel kijken we naar Brazilië, want daar wordt het steeds normaler om stablecoins te gebruiken tegen inflatie.
Brazilië verliest 70%
Hieronder zie je de koers van de Braziliaanse real uitgedrukt in dollars. De afgelopen 10 jaar heeft de Braziliaanse valuta 70% waarde verloren ten opzichte van de dollar.
Als je een tijdmachine zou hebben en met de huidige kennis naar het verleden zou reizen, dan zou je iedereen kunnen aanraden om hun geld aan te houden in dollars in plaats van real. Maar dat is niet zo makkelijk als het lijkt. Voor de rich en famous wellicht wel, maar voor de normale man is het moeilijk om aan dollars te komen.
Rol van stablecoins
Gelukkig wordt het steeds makkelijker om aan dollars te komen, ofja, niet echte dollars, maar stablecoins. Een stablecoin is een crypto die qua waarde gekoppeld is aan een fiatvaluta zoals de dollar of euro.
Het meest bekende voorbeeld van een stablecoin is misschien wel USDT, van het bedrijf Tether. Deze stablecoin staat momenteel zelfs in de top die van cryptomunten op vergelijkingswebsite Coinmarketcap. Het is de bedoeling dat USDT altijd evenveel waard is als één dollar.
In de afgelopen 10 jaar is de Braziliaanse real (BRL) dus flink gedevalueerd ten opzichte van de dollar, als gevolg hiervan wordt spaargeld steeds minder waard. Bovendien heeft de Braziliaanse regering kapitaalcontroles op vreemde valuta ingevoerd en kunnen Braziliaanse bankrekeningen alleen Braziliaanse reals aanhouden. En niet te vergeten: inflatie.
Alternatief voor lokale valuta
Hierdoor zijn veel Brazilianen wanhopig op zoek naar een alternatief voor hun lokale valuta en idealiter een die gekoppeld is aan de Amerikaanse dollar om hun spaargeld te beschermen. Stablecoins bieden precies dat, waardoor Brazilianen kunnen deelnemen aan wereldwijde markten en hun spaargeld direct aan de Amerikaanse dollar kunnen koppelen.
Data laat zien dat in 2022 de helft van alle cryptohandel in de Braziliaanse real voor stablecoins was. Ofwel, 50% van alle real die in crypto werd geïnvesteerd was eigenlijk bedoeld om dollars te kopen.
Brazilianen kopen vooral stablecoins van Binance (BUSD) en Tether (USDT). In Brazilië worden stablecoins gezien als een uitstekende manier om spaargeld te beschermen tegen niet alleen een dalende waarde vergeleken met de dollar, maar ook tegen inflatie.
Leren van landen die al langer hoge inflatie hebben
Jarenlang leek dat voor ons in Europa een ver-van-ons-bed-show. De euro was lang heel stabiel en inflatie was iets voor landen die de zaakjes niet op orde hadden. Niet meer dus.
De zwarte lijn hierboven is de inflatie in Nederland, en de blauwe lijn die van Brazilië. Jarenlang konden wij ‘genieten’ van ongeveer 2% inflatie terwijl Brazilië in de dubbele cijfers zat.
Een veelgehoorde kritiek op crypto is dat het een egoïstische, circulaire economie waar het om speculatie draait en geen problemen in de echte wereld oplost. In een bearmarkt worden deze stemmen alleen maar luider.
Maar Brazilië en vele andere landen bewijzen het tegendeel. Nu wij ook hoge inflatiecijfers kunnen overleggen, wordt het wellicht tijd om van deze landen te leren.