ING Bank wil cryptocurrency kunnen bewaren, aldus hoofd van ING Blockchain

Weer een grote bank die bitcoin en cryptocurrency wil bewaren, ditmaal is het de ons welbekende ING Bank. Vanochtend sprak Herve Francois, hoofd van ING blockchain, op het Singapore Fintech Festival.

Proeftuin cryptocurrency VK

Francois ging in op het werk dat tot nu toe is gedaan met Pyctor. Dit bedrijf bouwt infrastructuur voor bewaring en posttransactie voor cryptocurrency’s. Pyctor maakt deel uit van een soort proeftuin voor cryptocurrency’s van de Financial Conduct Authority (FCA) in het Verenigd Koninkrijk.

Pyctor, een samenwerkingsverband tussen ING, ABN AMRO, BNP Paribas Securities Services, Citibank, Invesco, Societe Generale, State Street, UBS en anderen, is ontworpen om banken een comfortabel gevoel te geven bij het omgaan met crypto. Het project omvat beveiligingslagen zoals multi-party computation (MPC) en hardware module security (HSM) -technologie, en is volgens Francois ook gedecentraliseerd.

Geen single point of failure

‘Het Pyctor-netwerk van financiële instellingen verhoogt de beveiliging van de bewaarde digitale activa en verwijdert single points of failure. Deze principes waren de belangrijkste ontwerpkeuzes bij het ontwerpen van relevante pilots met onze partners,’zei hij.

ING richt zich ook op cryptocurrency vanuit het perspectief van anti-witwaspraktijken (AML), als een van de oprichters van het TRP (Travel Rule Protocol). Andere oprichters zijn de financiële instellingen Standard Chartered en Fidelity Digital Assets.

Digitale obligaties

Voordat Pyctor in juli 2020 werd opgenomen in de proeftuin van FCA, voerde Pyctor een eerste pilot uit met bedrijven als DLA, Piper, R3 Tata Consultancy Services en Securosy. De pilots waren voor twee vermogensbeheerders, die een token uitbrachten op het testnet van Ethereum. Deze token zou een digitaal obligatie moeten vertegenwoordigen, uitgegeven door Forge, het digitale activa-initiatief van Societe Generale.

Gebruik openbare blockchain

Terug naar de proeftuin van FCA. Pyctor voerde namelijk nog een pilot uit rond zijn tokenuitgifte en beheersmodel. Francois legt uit dat er een smart contract betrokken was bij de tokenuitgifte op de Ethereum blockchain, en dit contract werd beheerd vanuit het privénetwerk van Pyctor. Tegen CoinDesk vertelde Pyctor:

‘Het gebeurde op een gedecentraliseerde manier met MPC en de nieuw uitgegeven tokens werden beschermd door een beheerder van het Pyctor-ecosysteem. De transactie werd verwerkt op het Ethereum mainnet, waardoor aannames over de haalbaarheid van het gebruik van openbare blockchains werden gevalideerd.’


Toon is hoofd Marketing & Communicatie bij BLOX. Zo nu en dan maakt hij er graag de tijd voor vrij om een bijdrage te leveren aan deze nieuwssite. Toon schrijft dan vooral over de opmerkelijke gebeurtenissen en zet zijn overtuigingskracht in om bitcoin onder het grote publiek bekend te maken. Hij was onder meer te gast bij NOS, RTLZ, De Telegraaf, FD, Marketingfacts, BNR, Quote, Satoshi Radio en Bitcoin Magazine.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.