Institutionele adoptie: bedrijven hebben nu 13,2 miljard euro aan bitcoin

Op 20 november hebben bedrijven gezamenlijk 842.229 bitcoin in handen, of 4,54% van het aantal bitcoin in omloop. Dat blijkt uit het Clark Moody dashboard en uit data van Bitcointreasuries. Dit komt overeen met maar liefst 13,2 miljard euro (koers van 15.760 euro per bitcoin).

Bedrijven accumuleren bitcoin

Bedrijven en institutionele beleggers zijn de afgelopen maanden druk bezig met het accumuleren (duur woord voor kopen) van bitcoin. Het balletje begon te rollen toen beursgenoteerd bedrijf MicroStrategy bitcoin aanschafte. En niet zomaar voor een klein bedrag, maar voor 425 miljoen dollar (358 miljoen euro), verdeeld over twee aankopen.

Aantal bitcoin in bezit van bedrijven, Bron:  Clark Moody

Waarom kopen bedrijven bitcoin?

De vraag naar bitcoin neemt in rap tempo toe. Veel bedrijven zien in bitcoin een digitale waardeopslag. Bitcoin is uniek in de zin dat het portfolio’s kan indekken tegen inflatie. Net zoals goud eigenlijk, maar dan digitaal.

Daar komt bij dat bitcoin een gelimiteerd en voorspelbaar aanbod heeft. Ongeveer rond 2140 wordt het allerlaatste stukje bitcoin gemined, en daarna komen er geen nieuwe munten meer op de markt. Dit maakt bitcoin schaars.

Het tempo waarin bitcoin op de markt komt, is voorspelbaar. Elke tien minuten komen er 6,25 nieuwe bitcoins op de markt. En om de (ongeveer) vier jaar wordt het tempo waarin bitcoins op de markt komen, gehalveerd.

Elk stukje bitcoin is uniek, en bitcoins zijn onvervalsbaar. Je kan een bitcoin niet zomaar kopiëren. Goud is na te maken, hoewel een geoefend oog echt goud kan onderscheiden van nepgoud. Een nepbitcoin is simpelweg niet mogelijk, omdat het netwerk van duizenden computers deze bitcoin niet herkent.

Bitcoin is een unieke waardeopslag

Terug naar MicroStrategy. Volgens CEO Michael Saylor moet je bitcoin niet beschouwen als een betaalnetwerk, maar ook niet aan een valuta. Bitcoin is een pure vorm van waardeopslag, die buiten het bereik van regulering valt.

Jay Clayton, voorzitter van de Securities and Exchanges Comission was afgelopen week te gast bij CNBC. Volgens Clayton moet je bitcoin niet als een security (effecten) beschouwen. Michael Saylor heeft daar wel een mening over:

“Dit is de reden waarom Bitcoin noch een valuta, noch een betalingsnetwerk zou moeten zijn. De principes van nederigheid en harmonie vertellen ons dat technologische partners ons moeten voorzien in betalingen. Overheden moeten geen zeggenschap hebben op valuta’s. BTC is een pure technische vorm van waardeopslag.”

Zolang deze perceptie van Bitcoin als waardeopslag blijft hangen bij institutionele partijen, zal de vraag blijven stijgen. Het zijn interessante tijden!

Delen:

Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
 • MicroStrategy heeft niet voor 425 miljard dollar aan btc gekocht, maar “slechts” voor 425 miljoen dollar.

  En 842.229 bitcoins, is 4,54% van van het totaal aantal ooit gedolven. In omloop zijn er veel minder.

  https://dailyhodl.com/2020/11/20/66500000000-in-bitcoin-is-lost-and-will-never-be-recovered-says-crypto-intelligence-firm-chainalysis/

  20 november 2020
 • Beste redactie,

  Er zit een fout in het artikel: MicroStrategy heeft geen 425 miljard dollar aan bitcoin, maar 425 miljoen dollar. Dit past ook een stukje beter met de totale hoeveelheid bitcoin in institutioneel bezit waarover het artikel gaat.
  Ik heb de fout in meerdere artikelen gezien op jullie website.

  21 november 2020
 • Mieren neuken noem ik dat

  21 november 2020